Το κάπνισμα γερνάει σοβαρά την επιδερμίδα σου!

Yπάρχει ένας τρόπος να δείχνεις μεγαλύτερη από την ηλικία σου: το κάπνισμα.

Κάπνισμα σημαίνει καταχρήσεις και καταχρήσεις σημαίνει θαμπό δέρμα, κουρασμένο πρόσωπο, σακούλες κάτω από τα μάτια και ρυτίδες.

Το κάπνισμα μπορεί να σου αλλάξει τα φώτα, με σειρά σημαντικότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα μέχρι την απώλεια του μισού σου μισθού στο περίπτερο. Αλλάζει το χαμόγελο, τα μαλλιά και το δέρμα σου αλλά, το κάπνισμα αποδυναμώνει και την καρδιά, τους πνεύμονες και τα οστά σου και μειώνει τη γονιμότητά σου.

Αν μέχρι στιγμής σκεφτόσουν να το κόψεις για περίπου 3.000 διαφορετικούς λόγους, δες και αυτήν τη λίστα. Εάν κόψεις το κάπνισμα θα δείχνεις νεότερη όσο μεγαλώνεις, αν όχι, θα δείχνεις γερασμένη πριν την ώρα σου, γιατί το κάπνισμα γερνάει σοβαρά την επιδερμίδα σου:

1 Θαμπό δέρμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα. Όταν λείπουν αυτά, το δέρμα ατονεί και δείχνει θαμπό κουρασμένο.

2 Ρυτίδες

Ο καπνός του καπνού περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες, ενώ βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δύο βασικά συστατικά του δέρματος. Ακόμα και η έκθεση σε παθητικό καπνό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα.

3 Κηλίδες

Το κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, αλλά μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σημάδια ηλικίας πιο γρήγορα, τις κηλίδες.

4 Χαλάρωση σε στήθος και μπράτσα

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και να κάνει ζημιά στις ίνες ελαστίνης κάτι που προκαλεί χαλάρωση της επιδερμίδας. Οι ευάλωτες περιοχές περιλαμβάνουν το στήθος και τα μπράτσα.

5 Προβλήματα σε ούλα και δόντια

Τα κίτρινα δόντια είναι ένα προφανές σημάδι καπνίσματος. Ωστόσο, οι καπνιστές αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Η περιοδοντίτιδα, η κακή αναπνοή και η απώλεια των δοντιών είναι πιο συνηθισμένες στους ανθρώπους που καπνίζουν.

κάπνισμα
Photo Olivers Jostrom via unsplash.com

6 Τριχόπτωση και αραίωση

Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη φυσική διαδικασία της αραίωσης των μαλλιών που συμβαίνει καθώς γερνάμε.

7 Πόδι της χήνας

Το πόδι της χήνας αναπτύσσεται νωρίτερα σε καπνιστές παρά σε μη καπνιστές. Αυτές οι ρυτίδες τείνουν να είναι βαθύτερες σε όσους καπνίζουν.

8 Σακούλες κάτω από τα μάτια

Οι καπνιστές έχουν τέσσερις φορές αυξημένες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να μην κοιμούνται καλά το βράδυ. Και αυτό σημαίνει πρησμένα μάτια το πρωί.

9 Ραγάδες

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει ραγάδες ως αποτέλεσμα της γρήγορης απώλειας βάρους ή μιας εγκυμοσύνης, το κάπνισμα καθιστά πολύ πιο πιθανό την εμφάνιση των ραγάδων. Η νικοτίνη βλάπτει τον συνδετικό ιστό και τις ίνες στο δέρμα, μειώνοντας την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

10 Κίτρινα νύχια

Εκτός από τα δόντια, τα νύχια καπνιστών, ακόμη και τα δάχτυλα, είναι κίτρινα χάρη στον καπνό του τσιγάρου.

11 Γκρι μαλλιά

Σύμφωνα με έρευνες, όλες οι τοξικές χημικές ουσίες του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA στους θύλακες της τρίχας. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές μπορεί να έχουν λεπτότερα μαλλιά και γκρίζα, νωρίτερα από τους μη καπνιστές.

12 Επιπλέον λίπος στην κοιλιά

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την όρεξή σου, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι καπνιστές έχουν στην πραγματικότητα περισσότερο σπλαχνικό λίπος από τους μη καπνιστές. Το σπλαγχνικό λίπος περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων νόσων, όπως ο διαβήτης.

Τι να κάνεις;

Το γήρας φυγείν αδύνατον, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τα σημάδια του χρόνου. Πάρε την απόφαση σήμερα κιόλας και κόψε το κάπνισμα. Δεν θα το κάνεις για να δείχνεις πιο τζόβενο στα 60 σου – θα το κάνεις ΚΑΙ για αυτό. Αλλά θα προστατεύεις την υγεία σου και το σώμα σου από το να μην πάρει την κάτω βόλτα και τα οφέλη θα τα δεις στον καθρέφτη σου σε λίγα χρόνια από τώρα.

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Photo: Joann Boyer 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...