DIY: Κάνουν τα σπιτικά καλλυντικά δουλίτσα στο δέρμα σου;

Σπιτικές κρέμες και χειροποιητικά σπιτικά καλλυντικά. Τα DIY προϊόντα δεν κάνουν πάντα δουλίτσα στο δέρμα σου.

Αν χτυπήσεις τη φράση σπιτικά καλλυντικά θα βρεις πάνω από 150.000 αναφορές στη google, και αυτό μόνον στα ελληνικά. Συνταγές για μάσκες, κρέμες, lipbalm, λοσιόν και σαμπουάν…. Και εδώ αναρρωτιέμαι: μπορείς να έχεις ένα πιο καθαρό, πιο υγιές και πιο νεανικό δέρμα τόσο εύκολα με συστατικά που βρίσκονται στην κουζίνα σου; Και όντως τα σπιτικά καλλυντικά δουλίτσα στο δέρμα σου;

Μη βάζεις στο πρόσωπό σου ό,τι τρως

Λοιπόν κοίτα τι συμβαίνει. Όταν τρως κάτι το σάλιο αρχίζει να διασπά την τροφή. Στη συνέχεια η τροφή περνάει από το στομάχι και από το έντερο και τα θρεπτικά συστατικά αφομοιώνονται από τον οργανισμό για να διανεμηθούν σε όλο το σώμα όπου τα χρειάζεται. Το δέρμα όμως δεν έχει παρόμοια διαδικασία με το πεπτικό σύστημα. Ξέρεις τι θα συμβεί έαν απλώσεις κάποια τροφή στο πρόσωπό σου περιμένοντας τα θρεπτικά συστατικά να εισχωρήσουν με ευκολία στο δέρμα σου; “Ήμουν νια και γέρασα”. Αυτό.

Συστατικά από την κουζίνα σου

Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα σπιτικά καλλυντικά;

1 Φυτά (όπως φύλλα λευκού τσαγιού, δενδρολίβανο και ευκάλυπτο).

Κάποιοι σε DIY συνταγές για σπιτικά καλλυντικά θρυμματίζουν τα φύλλα σε ένα γουδί και τα τρίβουν απευθείας στο δέρμα ή ρίχνουν τα φύλλα σε ζεστό νερό για να δημιουργήσουν μια τονωτική λοσιόν. Ενώ τα φύλλα, όταν καταναλώνονται, έχουν ισχυρές καταπραϋντικές ή αντιοξειδωτικές ιδιότητες, στην ουσία όταν τα χρησιμοποιείς με αυτόν τον τρόπο δεν προσφέρεις τίποτα στο δέρμα σου. Ακόμα κι αν αυτά τα φυτά έχουν ένζυμα, βιταμίνες και αμινοξέα που προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό όταν τα καταναλώνεις, μόνον τα αντιοξειδωτικά μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος από τα φυτά. Όταν χρησιμοποιείς τα φυτικά εκχυλίσματά τους, τα φυτά διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Αλλά πολλά δραστικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται σε προηγμένα καλλυντικά τα οποία προέρχονται από φυτά, είναι από τα μέρη που δεν τρως, όπως τα κοτσάνια, οι σπόροι και οι ρίζες.

Ακόμη κι αν αυτά έχουν οφέλη για το δέρμα σου το θέμα είναι η σωστή δοσολογία των δραστικών συστατικών. Πολλές παίρνουν την πρωτοβουλία να αυξήσουν αυθαίρετα τη δόση, για παράδειγμα σε ένα αιθέριο έλαιο για να κάνουν τη σύνθεση πιο δραστική, ή να προσθέσουν κάποιο άλλο, απλά και μόνο επειδή τους αρέσει το άρωμά του, χωρίς όμως να γνωρίζουν τις δράσεις και τις ενδείξεις του.

2 Γιαούρτι ή γάλα

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι το γιαούρτι και το γάλα περιέχουν φυσικά γαλακτικά οξέα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απολεπιστικά για να λειανθεί το δέρμα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν αποτέλεσμα επειδή δεν έχουν απορροφήσιμη μορφή, δηλαδή μια κρέμα με «φρέσκα» υλικά δεν έχει την τεχνολογία που θα επιτρέψει την απορρόφησή της από την επιδερμίδα και τα συστατικά της δεν μπορούν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Επίσης, το pH του γάλακτος είναι 6,5 και το γιαούρτι είναι γενικά γύρω στο 5,0. Αυτά τα επίπεδα δεν είναι αρκετά χαμηλά ώστε να έχουν απολεπιστικές ιδιότητες, όπως η γλυκόλη, το γαλακτικό, σαλικυλικό ή μηλικό οξύ που έχουν ρΗ περίπου 3,0 ή 4,0. Με απλά λόγια, προκειμένου το οξύ να αφαιρέσει αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το pH του πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο και χαμηλό.

3 Βιταμίνη C (σε δισκία)

Έχω ακούσει ότι κάποιοι τρίβουν ένα χάπι βιταμίνης C και το εφαρμόζουν στο δέρμα (μερικές φορές το αναμειγνύουν με ένα φυσικό έλαιο) για να δημιουργήσουν ένα αντιοξειδωτικό serum. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο για σπιτικά καλλυντικά είναι ότι η βιταμίνη C έχει έναν πολύ δύσκολο δρόμο να διανύσει για να διεισδύσει στο δέρμα. Ακόμη και οι καλύτερες καλλυντικές μορφές της βιταμίνης C αγωνίζονται να διεισδύσουν στο δέρμα. Η βιταμίνη C, αν και αποδεδειγμένα είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την παραγωγή του κολλαγόνου και την επιβράδυνση της βλάβης που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες, οι ακατάλληλες μορφές της μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να μην σου προσφέρουν οφέλη. Μάλιστα, μπορεί να βλάψει το δέρμα σου περισσότερο, επειδή η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά ασταθής και οξειδώνεται γρήγορα. Αυτό ισχύει και όταν χρησιμοποιείς χυμό λεμονιού στο δέρμα. Έχω, επίσης, ακούσει για κάποιες που παίρνουν τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και την ψήνουν στο φούρνο και με το γουδοχέρι την κάνουν μια λεπτή πούδρα. Αυτήν την πούδρα την αναμειγνύουν με διάφορα συστατικά, για να προσφέρουν στο δέρμα αντιοξειδωτικά από τη βιταμίνη C, που βρίσκεται στη φλούδα πορτοκαλιού. Για την ιστορία, αυτό είναι εντελώς ανόητο, κυρίως επειδή η θερμότητα καταστρέφει τη βιταμίνη C.

σπιτικά καλλυντικά

4 Ζάχαρη, αλάτι, μαγειρική σόδα και βρόμη

Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται σε πολλά σπιτικά καλλυντικά και DIY συνταγές ως κόλλες, για να προσφέρουν φυσική απολέπιση. Έχουν αποτέλεσμα αλλά είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείς στο σώμα, κυρίως τη ζάχαρη ή το αλάτι, επειδή μπορεί να είναι πολύ τραχιά συστατικά για το πρόσωπό σου, ειδικά εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα.

5 Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη λένε ότι έχει παρόμοιες ιδιότητες με το ΒΗΑ, ένα βήτα υδροξύ οξύ γνωστό ως σαλικυλικό οξύ, το οποίο είναι ένα αποτελεσματικό απολεπιστικό και αντιβακτηριακό συστατικό, ιδανικό για την ακμή. Η σύνθεση της ασπιρίνης, από μόνη της, είναι ένα ενεργό ακετυλοσαλικυλικό οξύ, επομένως δεν είναι τεχνικά σαλικυλικό οξύ όπως το ΒΗΑ. Επίσης, η ασπιρίνη δεν γίνεται σαλικυλικό οξύ μέχρι να μεταβολιστεί μετά την κατάποση. Το σαλικυλικό οξύ, όταν χρησιμοποιείται σε μια κρέμα προσώπου, αγωνίζεται για να παραμείνει σταθερή και να διατηρήσει το pH χαμηλό. Επομένως,

αν η θεραπεία της ακμής ήταν τόσο απλή όσο το τρίψιμο μίας ασπιρίνης, όλοι θα τη γνωρίζαμε και τα προϊόντα κατά της ακμής θα αποσύρονταν από το ράφι των φαρμακείων asap.

6 Αμυγδαλέλαιο, λάδι jojoba, αβοκάντο, μαγιονέζα και μέλι

Όλα αυτά έχουν ενυδατικές ιδιότητες και είναι δημοφιλή όταν χρησιμοποιούνται σε μάσκες. Να σας πω την αλήθεια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με οποιοδήποτε από αυτά όταν χρησιμοποιούνται τοπικά στο δέρμα, διότι πάντα χρειάζεσαι ενυδάτωση και αυτά τα συστατικά μπορούν να την προσφέρουν. Συνοψίζοντας, όμως, να θυμάσαι ότι τα περισσότερα τρόφιμα δεν απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και δεν μπορούν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας ενώ δεν μπορούν να παραμείνουν σε σταθερή μορφή όπως τα καλλυντικά. Μπορεί μια σπιτική κρέμα για παράδειγμα να χάσει την ομοιογένειά της έπειτα από μια εβδομάδα, να χωριστούν οι φάσεις, το λάδι, το νερό, τα δραστικά συστατικά και να αλλοιωθεί, κάτι που ενδέχεται να μετατραπεί σε εστία μόλυνσης από την παρουσία βακτηριδίων ή μυκήτων.

Αυτό που έχω να σου πω

Στην φροντίδα του δέρματος υπήρξαν και υπάρχουν απίστευτες εξελίξεις. Αρκετοί επιστήμονες αφιερώνονται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Έχουμε μάθει πολλά για το πώς λειτουργεί το δέρμα τα τελευταία 30 χρόνια και τι μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τα ορατά σημάδια της γήρανσης, όπως οι γραμμές, οι ρυτίδες και τις κηλίδες. Τα καλλυντικά και οι θεραπείες γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένα, στοχεύοντας στις βασικές λειτουργίες της υγείας του δέρματος. Τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ενδέχεται να είναι ικανά να μιμηθούν τις λειτουργίες DNA ενός υγιούς δέρματος, για την αποκατάσταση της βλάβης σε κυτταρικό επίπεδο. Πολλά προϊόντα αξιοποιούν με επιτυχία τη θεραπευτική δύναμη των αντιοξειδωτικών, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Με άλλα λόγια, οι επιστημονικές εξελίξεις είναι καταπληκτικές και προσφέρουν αποτέλεσμα στο δέρμα σου.

Αν έχεις κάποια λοίμωξη, δεν χρειάζεται να φας ένα μουχλιασμένο ψωμί για να πάρεις αντιβίωση. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα σπιτικά καλλυντικά: εάν έχεις ακμή δεν χρειάζεται να ρίξεις χυμό από πορτοκάλι πάνω στα σπυράκια για να τα θεραπεύσεις επειδή έχει βιταμίνη C.

Ανακάλυψε τα προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες σου, προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο φυτικά και μη τα φοβάσαι. Εξάλλου αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεχνάς την καθημερινή φροντίδα του δέρματός σου, χωρίς υπερβολές.

Φίλίά

 

 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...