Πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την επιδερμίδα σου;

Η αφρικανική σκόνη βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα σου!

Η αφρικανική σκόνη κατέφτασε πρόσφατα την Ελλάδα και έχει σκεπάσει τα πάντα. Έτσι, όταν ανοίγεις τα παντζούρια σου είσαι βέβαιος ότι θα αντικρίσεις την πυραμίδα του Χέοπα πριν προλάβεις να πεις “Ουγκάντα”. Βάλε τώρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, που πάντα υπάρχει στον αέρα, κι έχουμε ένα φανταστικό κοκτέιλ για σπυράκια, ξηρό δέρμα και πρόωρη γήρανση. Μαμά μου!

Η αφρικανική σκόνη και η βρωμιά συγκεντρώνονται στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας σου, φράσσουν τους πόρους και, νάτο το σπυράκι, πετιέται! Κι αυτό γιατί τα λεπτά σωματίδια της σκόνης, είναι 20 φορές πιο μικρά από τους πόρους της επιδερμίδας. Σε αυτήν την παράγραφο προσθέτω και λίγη wikipedia: Τα σωματίδια σκόνης ποικίλουν σε μέγεθος, και είναι είτε ορατά είτε αόρατα. Τα ορατά δεν μας απασχολούν τόσο, αλλά όσο μικρότερο είναι το σωματίδιο, τόσο περισσότερο παραμένει στον αέρα και τόσο περισσότερο μπορεί να ταξιδέψει μακριά. Τα μικρότερα ή λεπτότερα σωματίδια σκόνης είναι αόρατα, και έχουν την ικανότητα να διεισδύσουν ακόμη και στους πνεύμονες. Επομένως διεισδύσουν και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας όχι μόνο φλεγμονή και αφυδάτωση, αλλά και μια κυτταρική αντίδραση που οδηγεί σε απώλεια της ελαστικότητας. Επειδή η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την επιδερμίδα σου, δες εδώ τι πρέπει να κάνεις:

1 Καθάριζε την… αφρικανική σκόνη

Τα σωματίδια της σκόνης δυστυχώς δεν φαίνονται στο πρόσωπό σου. Ο καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου σου μπορεί αποτρέπει την ακμή και τους φραγμένους πόρους. Επιπλέον, ο καθημερινός καθαρισμός, πρωί και βράδυ, είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειώσεις την επιβάρυνση που προκαλεί η αφρικανική σκόνη και η ρύπανση στην επιδερμίδα σου. Ο στόχος είναι να τα ξεφορτωθείς, χωρίς ωστόσο να υπεβάλλεις στον καθαρισμό, γιατί μπορεί να αφυδατώσεις το δέρμα σου και να επιδεινωθούν δερματικές παθήσεις όπως η ακμή.

Το EFFACLAR GEL καθαρίζει απαλά το δέρμα χάρη στα καθαριστικά του στοιχεία που σέβονται το ευαίσθητο δέρμα. Απομακρύνει τα ξένα σώματα και το πλεονάζον σμήγμα, αφήνοντας το δέρμα καθαρό και δροσερό. Περιέχει το καταπραϋντικό, αντι-ερεθιστικό ιαματικό νερό της Roche-Posay.

Προσοχή, λοιπόν, στο καθαριστικό που θα επιλέξεις: αν έχει ξηρή επιδερμίδα, το σαπούνι θα την ξηράνει ακόμη περισσότερο, το δέρμα σου θα τραβάει και πιθανόν να έχεις φαγούρα. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, επίλεξε oil free συνθέσεις.

Προτίμησε τα υγρά καθαριστικά που καλύπτουν πολλές διαφορετικές ανάγκες, όπως για ακμή, για ευαίσθητα δέρματα, για ξηροδερμία κ.λπ. Φυσικά, διατίθενται και για όλους τους τύπους δέρματος. Επίσης πολλά από αυτά είναι τιγκαρισμένα με βιταμίνες και ευεργετικά συσταστικά (αλλά συχνά και με επιβλαβή χημικά, οπότε προσοχή στις ετικέτες και μείνε μακριά από τα parabens).

2 Εξουδετέρωσε τη σκόνη

Οι περισσότεροι δερματολόγοι συμφωνούν ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβών που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορούν να διατηρήσουν το δέρμα υγιές. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται όταν το οξυγόνο στο δέρμα μας αντιδρά με άλλα ξένα μόρια από ουσίες που βρίσκονται στον αέρα. Για να προστατέψεις το δέρμα σου από την αφρικανική σκόνη και τη ρύπανση, άπλωσε έναν ορό με αντιοξειδωτικά μετά τον πρωινό καθαρισμό και κάνε το ίδιο το βράδυ για να ενισχύσεις τη διαδικασία αποκατάστασης της επιδερμίδας. Η χρήση ενός τέτοιου προϊόντος τη νύχτα είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή τότε τα κύτταρα του δέρματός μας ανανεώνονται. Επίσης κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως φρούτα και λαχανικά. Α, και σοκολάτα. Μαύρη. Έχει πολλά αντιοξειδωτικά! (Σου το φύλαγα για το τέλος!)

3 Πίνε άφθονο νερό

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την προστασία από την αφρικανική σκόνη και τη ρύπανση, επειδή ενισχύει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Εκτός από ένα ποτήρι νερό παραπάνω την ημέρα, φρόντιζε να ενυδατώνεις σωστά και την επιδερμίδα του προσώπου σου, με τα κατάλληλα προϊόντα, που θα βρεις στα φαρμακεία.

Βάλε και καμιά μασκοούλα για λάμψη. 

4 Μην ξεχνάς την αντιηλιακή προστασία

Βάζε οπωσδήποτε αντιηλιακό. Το ότι η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει τον ήλιο δεν σημαίνει ότι οι UVA και UVB ακτινοβολία δεν την διαπερνά και δεν φτάνει στην επιδερμίδα σου! Τα νέας γενιάς αντηλιακά περιέχουν αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τη βλαβερή δράση της σκόνης και της ρύπανσης στην επιδερμίδα σου. Εκτός αυτού σε προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τη φωτογήρανση.

Σκόνη είναι θα περάσει. Δικό σας!

 

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Photo credit: pixabay.com , Τα προιόντα φωτογραφήθηκαν στο κατάστημα ETC, στο Βόλο

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...