Καρκίνος του μαστού: 10 τρόποι να τον προλάβεις

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Καρκίνος του μαστού. Κάνε την πρόληψη κομμάτι της ζωής σου και βάλε στην καθημερινή σου λίστα αυτούς τους 10 τρόπους για να τον προλάβεις.

1 Πήγαινε λαϊκή

Κατανάλωνε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και υγιεινά λιπαρά (παρθένο ελαιόλαδο και αβοκάντο). Οι 8-10 μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα προσφέρουν πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά και προλαμβάνουν τον Καρκίνο του μαστού. Φρόντισε να είναι βιολογικά.

2 Κόψε τη ζάχαρη από τη διατροφή σου

Σκληρό αλλά… η ζάχαρη είναι ο καλύτερος φίλος του καρκίνου του μαστού! Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, η οποία όμως συνδέεται με την αύξηση του βάρους και το διαβήτη.

3 Περιόρισε τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ-ντογκ, το ζαμπόν, το λουκάνικο και το μπέικον, που προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου. Το κόκκινο κρέας ταξινομήθηκε ως «πιθανώς καρκινογόνο». Ενώ η σχέση μεταξύ κρέατος και καρκίνου είναι ισχυρότερη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μερικές μελέτες συνδέουν επίσης ότι τα επεξεργασμένα κρέατα με τον Καρκίνο του μαστού.

Αυτήν την Κυριακή 7.10.2018 τρέχουμε στο Race for The Cure με την ομάδα της Roche για να  μεταδώσουμε σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

4 Μην καπνίζεις

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν 24% υψηλότερο κίνδυνο. Οι πρώην καπνιστές έχουν 13% υψηλότερο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού από τους μη καπνιστές.

5 Απόφευγε το (πολύ) αλκοόλ

Το αλκοόλ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα οιστρογόνα μεταβολίζονται στο σώμα μας, κάτι που τα αυξάνει. Οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, σύμφωνα με έρευνα.

6 Κάνε γιόγκα

Οποιαδήποτε άσκηση, ήπια ή έντονη, μειώνει τον κίνδυνο για Καρκίνο του μαστού. Δεν το λέω εγώ, το λένε πολλές έρευνες. Η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αλλάζοντας τον μεταβολισμό και την αναλογία των οιστρογόνων. Η γιόγκα εξισορροπεί και ρυθμίζει το ενδοκρινικό σύστημα και συνεπώς τις ορμόνες μας.

7 Μην ξεχνάς τις εξετάσεις σου

Αυτοεξέταση, μαστογραφία και κλινική εξέταση: το τρίπτυχο της πρόληψης για τον Καρκίνο του μαστού.

8 Πρόσεχε το βάρος σου

Η παχυσαρκία και ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός (το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά) είναι εξαιρετικά φλεγμονώδης!

9 Απόφευγε τις τοξίνες

Απόφευγε τροφές που προκαλούν φλεγμονές όπως αυτές που περιέχουν trans-λιπαρά, τεχνητά χρώματα και συντηρητικά επειδή ευνοούν την εμφάνιση Καρκίνου του μαστού. Επίσης απόφευγε:

  • Οικιακά χημικά καθαρισμού, εντομοκτόνα και εντομοκτόνα.
  • Πλαστικά που περιέχουν ΒΡΑ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση τροφίμων και νερού.
  • Κάποια χημικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας και αρώματα. Α υτά μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες, όπως οι φθαλικές ενώσεις και parabens.

10 Κοιμήσου

Μελέτη έδειξε σχέση μεταξύ του λιγότερου ύπνου και της ανάπτυξης επιθετικών μορφών καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

καρκίνος του μαστού

Κατέβασε το γράφημα που έφτιαξε για σένα η Νάνσυ Βλοντάκη και σε μορφή pdf και κόλλησέ το στο ψυγείο, για να μην ξεχνάς τι έχεις να κάνεις!

Να θυμάσαι: Healthy is the new beauty! H πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση για τον Καρκίνο του μαστού είναι τα σημαντικότερα όπλο που διαθέτουν οι ειδικοί για να τον καταπολεμήσουν.

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...