Κολοκύθα, εσύ superfood!

Goodbye Halloween, hello κολοκύθα!

Είναι αλήθεια ότι πολλά πράγματα όταν είσαι μικρός δεν τα εκτιμάς. Είναι λογικό. Ψάχνεις συνεχώς να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, καινούργιες εμπειρίες, καινούργιες γεύσεις. Έτσι κι εγώ όταν μικρή άκουγα τη μαμά μου να μου πει ότι έχει κολοκυθόπιτα με έπιανε ένα αίσθημα ανίας, και αηδίας το λες επίσης. Μετά, πολύ αργότερα, κατάλαβα ότι η κολοκύθα ήταν η πιο τίμια τροφή που θα άγγιζε ο ουρανίσκος μου. Και στην ζωή, η τιμιότητα είναι αξία ανεκτίμητη.

Η λίστα των συστατικών της κολοκύθας

Υπάρχει και αυτό το ρητό που λέει ότι “όποια βιταμίνη κι αν σηκώσεις θα βρεις και μία κολοκύθα”, αλλά μέχρι ελεγχθεί επιστημονικά κρατώ τις επιφυλάξεις μου.  Ωστόσο, τα συστατικά της είναι πολλά και θεπτικά. Θα στα πω με μια ανάσα, ό,τι προλάβεις σημείωσε και την επόμενη φορά που θα πας σούπερ μάρκετ βάλ΄την στο καλάθι! Έχουμε και λέμε:

Η κολοκύθα είναι καλή πηγή βιταμινών Α, C, Ε, φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών όπως η ξανθίνη, τα καροτενοειδή και η λουτείνη.

Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης συμπλέγματος Β όπως το φυλλικό οξύ, η νιασίνη, η πυριδοξίνη, το παντοθενικό οξύ και η θειαμίνη.

Επιπλέον, περιέχει σίδηρο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο.

Περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη και καροτενοειδή που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές της προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα από λοιμώξεις, η υψηλή ποσότητα φυτοστερόλης που περιέχει, η οποία είναι παρόμοια με την ανθρώπινη χοληστερόλη, ισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης.

Και αν γυμνάζεσαι; Άσε την μπανάνα και φάε κολοκύθα αφού περιέχει κάλιο, ιδανική για μετά την προπόνηση.

Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του ότι μαγνήσιο, έχει φυτικές ίνες, μειώνει τα συμπτώματα του άγχους λόγω της τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα, αφού συμβάλλει και στη μείωση της αυπνίας.

Η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που διατηρεί την όραση υγιή, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, που είναι πολύ ευεργετική για την υγεία των οστών και της καρδιάς.

κολοκύθα

Η κολοκύθα δεν παχαίνει, ομορφαίνει

Αλλά ακόμη κι αν δεν σε έχουν πείσει όλα αυτά δοκίμασε λίγο από τη γλύκα της. Μου αρέσει να φτιάχνω σούπα βελουτέ με τζίντζερ και να βάζω μία κουταλιά γιαούρτι στη μέση για να ισορροπώ τη γλυκύτητα. Με ένα πιάτο σούπα κολοκύθας έχω χορτάσει αφού έχει λίγες θερμίδες. Θα σου την προτείνω όμως και για τρία ακόμη πράγματα που κάνει στην δέρμα και τα μαλλιά σου:

Η κολοκύθα είναι αντιγηραντική

Η κολοκύθα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ περιέχει και βήτα-καροτένιο που μειώνει τις φθορές από την UV ακτινοβολία και βελτιώνει την υφή του δέρματος. Συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου, βελτιώνοντας έτσι τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος και προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση.

Η κολοκύθα βοηθά στην ακμή

Η κολοκύθα είναι καλή πηγή βιταμίνης συμπλέγματος Β, περιέχει νιασίνη, ριβοφλαβίνη, Β6 και φυλλικό οξύ. Η νιασίνη βελτιώνει την κυκλοφορία και επομένως συμβάλλει στη θεραπεία της ακμής. Και το φυλλικό οξύ βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία και την ανανέωση των κυττάρων.

Η κολοκύθα μακραίνει τα μαλλιά

Η κολοκύθα περιέχει κάλιο και ψευδάργυρο. Το κάλιο βοηθά στην υγεία των μαλλιών σου και στην ανάπτυξή τους. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση του κολλαγόνου και έτσι παίζει σημαντικό ρόλο στα υγιή μαλλιά. Το φυλλικό οξύ που περιέχει διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

κολοκύθα

Λοιπόν, αυτό το Halloween άστο να περάσει χωρίς ουρλιαχτά και καλωσόρισε αυτό το λαμπερό, λαχταριστό λαχανικό που είναι πλούσιο σε άφθονα θρεπτικά συστατικά. Κολοκύθα κανείς;

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...