Cheklist για το κύπελλο περιόδου. Είναι τελικά ασφαλές;

Ένα πραγματάκι αλλάζει όσα μέχρι τώρα ξέραμε για την περίοδο.

Αυτό το ροζ μικρό κύπελλο περιόδου, που μοιάζει σαν χωνάκι παγωτού από σιλικόνη, αλλάζει όσα μέχρι τώρα ξέραμε για την περίοδο. Δεν απορροφά τη ροή των εκκρίσεων, όπως συμβαίνει με τα ταμπόν και τις σερβιέτες, αλλά τη συλλέγει και την κρατάει μέχρι και 12 ώρες. Ένας συλλέκτης περιόδου. Έκανα ένα cheklist για το αν είναι ασφαλές το κύπελο περιόδου. Καταμετρήθηκαν 6 Υes, 2 Comme ci comme ca και 1 Νo. Για ρίξε μια ματιά:

Eίναι ασφαλές το κύπελο περιόδου;

1 Ασφάλεια: Check!

Το κύπελλο περιόδου είναι κατασκευασμένο από 100% ιατρική σιλικόνη, χωρίς πρόσθετα ή χημικά. Δεν περιέχει λευκαντικά, αρώματα είτε άλλες ερεθιστικές η αλλεργιογόνες ουσίες όπως οι π.χ. οι σερβιέτες. Τι είναι η ιατρική σιλικόνη; Η σιλικόνη συνθέτεται από φυσικές πρώτες ύλες και άνθρακα επομένως είναι φυσικό προϊόν. Προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα: είναι φιλική στο δέρμα, απαλή, υδροαπωθητική και πολύ ανθεκτική τόσο σε έκθεση σε θερμότητα όσο και σε χημικά.

2 Προστασία: Check!

Αυτό είναι το best part του κυπέλλου περιόδου. Με προστάτεψε από τις διαρροές ακόμα κι όταν κοιμόμουν, έτρεχα, έκανα γιόγκα ή κολυμπούσα. Δεν ανησύχησα ούτε μία φορά μήπως φαίνεται κάτι… πίσω μου.

3 Υγεία: Check!

Το κύπελλο περιόδου συλλέγει τις εκκρίσεις, εξαλείφει τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα του δέρματος, σέβεται το περιβάλλον του κόλπου, δεν απορροφά την προστατευτική βλένη και δεν αλλάζει το φυσιολογικό pH του κόλπου. Επιπλέον δεν αφήνει ίχνη από ίνες στο εσωτερικό του κόλπου κάτι που συμβαίνει με τα ταμπόν. (Σου έχει συμβεί και σένα, έτσι δεν είναι;)

κύπελλο περιόδου

4 Οικονομία και οικολογία: Check!

Στο λέω να το ξέρεις: η σχέση σου με το κύπελο περιόδου θα είναι μακροχρόνια (έως και 10 χρόνια), πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξοδεύεις χρήματα σε ταμπόν και σερβιέτες, ενώ θα παράγεις λιγότερα σκουπίδια. Ξέρεις πόσα θα ξόδευες για σερβιέτες σε 10 χρόνια; Θα σου πω (κάνω πολλαπλασιασμό): περίπου 700 ευρώ (δηλαδή ένα ταξιδάκι στην Ευρώπη, άσχημα;). Επιπλέον, ξέρεις πόσο επιβαρύνεις το περιβάλλον με τις σερβιέτες; Οι σερβιέτες χρειάζονται 500 χρόνια για να αποσυντεθούν και κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος, για το πότε αποσυντίθενται πλήρως. Τα στερεά απόβλητα που καταλήγουν στις χωματερές μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, γεγονός το οποίο συνιστά μεγάλη απειλή, για την άγρια ​​πανίδα και το οικοσύστημα της γης. Και όλα αυτά πετώντας μια σερβιέτα στα σκουπίδια! Σκέψου, πόσες σερβιέτες έχεις πετάξει μόνον εσύ μέχρι τώρα στα σκουπίδια (τί λέτε, να μαζευτούμε να μετρήσουμε;).

5 Χωρίς οσμές: Check!

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι αισθανόμουν ελεύθερη, καθαρή και χωρίς τον φόβο ότι θα με… πάρουν μυρωδιά αφού οι εκκρίσεις δεν εκτίθονται καθόλου στον αέρα, όπως γίνεται με τις άλλες επιλογές και δεν αναπτύσσονται βακτήρια. Στη ζέστη αποδείχτηκε νικητής, ξέρεις πόσο άβολο είναι να έχεις περίοδο καλοκαιριάτικα. Αίμα, σερβιέτα και ιδρώτας είναι το τρίπτυχο που σε κάνει να μισείς την περίοδό σου, μη σου πω πώς και η φράση “δύσκολες μέρες” από αυτό το τρίπτυχο βγήκε.

6 Αλλαγή ανά 12ωρο: Check!

Όταν φοράς ταμπόν ή σερβιέτες χρειάζεται να τα αλλάζεις κάθε 4 με 6 ώρες, ανάλογα και με τη ροή. Το κύπελλο περιόδου μπορεί να κρατήσει για 12 ώρες πριν χρειαστεί να το αδειάσεις. Επομένως το ξεχνάς και δεν χρειάζεται να τσεκάρεις κάθε τρεις και λίγο για πιθανά ατυχήματα.

7 Ευκολία στη χρήση: Comme ci comme ca

Αν έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά στη ζωή σου ταμπόν δεν θα έχεις πρόβλημα με το κύπελλο περιόδου. Το ταμπόν είναι σαν το ποδήλατο, άμα το μάθεις δεν θα το ξεχάσεις ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και με το κύπελο περίοδου. Αν μάλιστα κάνεις χρήση διαφράγματος ή δαχτυλιδιού αντισύλληψης η διαδικασία θα σου φανεί ακόμη πιο εύκολη. Φοβάσαι μήπως δεν το τοποθετήσεις σωστά ή σου φαίνεται δύσκολη η εισαγωγή ή η εξαγωγή; Με τη χρήση θα κατακτήσεις τη σωστή τεχνική για να το κάνεις γρήγορα και απλά.

8 Η διαδικασία: Comme ci comme ca

Για να χρησιμοποιήσεις το κύπελλο περιόδου απλά το διπλώνεις και το εισάγεις στον κόλπο σου όπως το ταμπόν. Από εκεί και πέρα η δουλειά η δική σου έχει τελειώσει και το κύπελλο ξεκινάει τη δική του: εμποδίζει τις διαρροές. Όταν έρθει η ώρα να το αφαιρέσεις πιάνεις το στέλεχος που εξέχει και πιέζεις χαλαρά τη βάση. Το αδειάζεις, το πλένεις καλά με σαπούνι και νερό και το επανατοποθετείς. Στο τέλος κάθε κύκλου μπορείς να το αποστειρώσεις με βραστό νερό. Σου φαίνεται φαίνεται λίγο… μπλιαχ η διαδικασία; Λιποθυμάς στη θέα του αίματος; Είσαι σιχασιάρα; Ξέχασέ το!

9 Sex: No

Χμμμ, δεν είναι δυνατή η σεξουαλική επαφή φορώντας το κύπελλο περιόδου. Αλλά εδώ που τα λέμε τις πρώτες δύσκολες μέρες τα μαύρα τα εσώρουχά σου πάνε άκλαφτα, κυρίως αν βρίσκεσαι και σε μακροχρόνια σχέση που περιλαμβάνει κοινό λογαριασμό ρεύματος, άρα και κοινή στέγη. Τι, όχι;

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Το κείμενο αυτό το έγραψα για το wefit.gr το αξέχαστο καλοκαίρι του 2016. Εδώ το εμπλούτισα με περισσότερες πληροφορίες και προσωπική εμπειρία μηνών.

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...