Τα 11 πράγματα που μου έμαθε η δουλειά μου για την υγεία μου

Μπορεί να βοηθήσουν και τη δική σου υγεία!

Στα περιοδικά γενικά έμαθα να διαβάζω και να μελετώ προκειμένου να γράψω σωστά άρθρα για την υγεία και την ευεξία. Τα περιοδικά βασίζονται στο καλό, ποιοτικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο, οπότε δεν μας παίρνει να κάνουμε προχειροδουλειές. Πριν λίγο καιρό έδωσα συνέντευξη στο αγαπημένο μου περιοδικό Shape, στο οποίο ήμουν για αρκετά χρόνια αρχισυντάκτρια. Όταν με ρώτησαν ποια ήταν πιο πιο σημαντικά πράγματα που μου έμαθε η δουλειά μου για την υγεία μου είπα αυτά:

1 Διασταυρώνω την πληροφορία

Νόμος. Αν ένας γιατρός σου συστήσει κάτι ιδιαίτερο (π.χ. μια χειρουργική επέμβαση) μια δεύτερη γνώμη δε βλάπτει.

2 Φιλτράρω την πληροφορία

Ό,τι διαβάζεις δεν αφορά απαραίτητα το δικό ΣΟΥ σύμπτωμα. Είναι γενικές πληροφορίες. Η υγεία σου είναι πολύ σημαντική για να την αφήσεις στα χέρια των μη – ειδικών. Για απλά πράγματα μπορείς να πάρεις μία πρώτη εικόνα από κάποιους σοβαρούς ιστότοπους. Όμως, κάθε σύμπτωμα δεν σημαίνει ότι αφορά μία και μόνον ασθένεια. Κάθε ασθένεια έχει πολλά συμπτώματα που μοιάζουν με τα συμπτώματα κάποιας άλλης, οπότε μόνον η κλινική εξέταση είναι αυτή που μπορεί να διαγνώσει αν το σύμπτωμα που έχεις είναι σοβαρό ή όχι.

Για  ό,τι γράφω ρωτάω, μελετάω, ερευνώ. Το ίδιο κάνω και για την υγεία μου.

3 Μεταφέρω με ευθύνη την πληροφορία

Ό,τι μαθαίνεις καλό είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το Νο 1 (διασταύρωση πληροφοριών) για να μην τρομοκρατείς τον κόσμο γύρω σου! (Όχι, από ένα συνάχι δεν πέθανε ποτέ κανένας. Πίστεψέ με).

4 Εντοπίζω τις σωστές πηγές

Η παραπληροφόρηση και το ράδιο αρβύλα έχει «φάει» κόσμο. Δεν μπορείς να γράψεις για κάτι το οποίο δεν είσαι σίγουρος πως είναι σωστό. Ένα άρθρο απαιτεί μελέτη, αναζήτηση και υπομονή.

5 Ξεσκαρτάρω την καλή από την κακή έρευνα

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει ότι το τάδε τσάι, σύμφωνα με έρευνες, κάνεο καλό στην υγεία σου και καίει τα λίπη. Παράδειγμα φέρνω. Όμως αναρρωτηθήκες ποτέ:“Ποιοι έκαναν την έρευνα; Πόσο διήρκησε; Σε πόσους έγινε;”Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τυχαιοποιημένες έρευνες που έγιναν κάτω από αδιασαφήνιστες συνθήκες, σε 5 άτομα, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας, αλλά αυτές που, οι επιστήμονες αφιέρωσαν αρκετό χρόνο με δείγμα μελέτης πάνω από 5.000 άτομα.

6 Δεν παίζω τον γιατρό

Δημοσιογράφος είμαι, δεν είμαι «μαθητεύομενος μάγος». Έκαστος στο είδος του. Ό,τι προτείνω το έχω πρώτα διασταυρώσει και έχω ζητήσει πληροφορίες, αλλά δεν παίζω τον γιατρό. Κάνω αυτό που γράφω στο νο3.

7 Δεν παίρνω την αντιβίωση του άλλου

Δεν το κάνω γιατί και τσάμπα θα την πιω, αφού μπορεί να μην είναι αυτή που θα έπρεπε να πάρω, και θα κάνω κακό στον οργανισμό μου. Επίσης, δεν παίρνω αντιβίωση για κανέναν λόγο, εκτός κι αν μου το συστήσει ο γιατρός μου, όχι η γειτόνισσά μου.

8 Κάνω τις σωστές ερωτήσεις

Στο γιατρό, στο διαιτολόγο, στον ψυχολόγο, στο γυμναστή… Αν δεν τις θυμάσαι τότε καλό είναι να τις γράφεις.

 

υγείαΚαι κάτι ακόμη που μου έμαθε η δουλειά μου: να έχω περιποιημένα νύχια!

9 Δεν αμελώ τις εξετάσεις

Η πρόληψη είναι όντως η καλύτερη θεραπεία, και η πιο οικονομική. Κάπου διάβασα ότι “ένα γραμμάριο πρόληψης ισούται με έναν τόνο θεραπείας”. Πόσο σωστό!

10 Δεν πανικοβάλλομαι με το παραμικρό

Πολλά πράγματα οφείλονται στο στρες. Ό,τι κι αν συμβαίνει μη σε πιάνει κρίση πανικού. Μείνε ψύχραιμη, ψάξ΄το και χαλάρωσε.

11 Κάθε ασθενής είναι μοναδικός

Και επειδή είναι μοναδικός ανταποκρίνεται διαφορετικά στη φαρμακευτική θεραπεία. Επομένως άκου το γιατρό σου, όχι το/τη φίλο/η σου.

Εσένα, τι σου έμαθε η δική σου δουλειά για την υγεία σου;

Φίλία (τονίζομαι παντού)

photo credit 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...