Το δικαίωμα στην τεμπελιά και η σημασία του να μην κάνεις τίποτα

Ναι, η τεμπελιά είναι δικαίωμά σου, δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις γι΄αυτό.

Ο Michael Lewis, όταν ήταν βασικός ομιλητής στη σύνοδο κορυφής Insight, αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας του: την τεμπελιά.

O Michael Lewis, δεν είναι ένας από εκείνους τους υπεράνθρωπους που επιβιώνουν με ελάχιστο ύπνο, πηγαίνουν στο γυμναστήριο αχάραγα και σε ένα 24ωρο έχουν κάνει όσα θα κάναμε εμείς σε έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι fulltime οικονομικός συντάκτης και βραβευμένος συγγραφέας διάφορων bestsellers όπως των Moneyball και The Big Short.

Για όλες εκείνες τις μέρες που δεν βρίσκουμε ένα nanosecond για τον εαυτό μας, που τρέχουμε να προλάβουμε τα deadlines και φτάνουμε στο σούπερ μάρκετ λίγο πριν κλείσει η πόρτα, που ξυπνάμε νωρίτερα για να πάμε γυμναστήριο, ο συγγραφέας έχει την απάντηση. «Η τεμπελιά μπορεί να σε βοηθήσει. Εμένα με βοήθησε επειδή επικεντρώνω τις προσπάθειές μου μόνο στις περιπτώσεις όπου έχει σημασία».

Ώρα για τεμπελιά!

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μην κάνει κανείς τίποτα σήμερα. Η κοινωνία μας βασίζεται στους ανθρώπους που κάνουν διαρκώς πράγματα και η κουλτούρα μας κινείται γύρω από αυτό. Είναι δύσκολο ξαφνικά να μάθεις να τεμπελιάζεις και να χαλαρώνεις, χωρίς να σου αποσπά την προσοχή σου ο προειδοποιητικός ήχος στο viber ή στο messenger, ή η δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ωστόσο οι υπεύθυνοι ψυχικής υγείας των αμερικανικών campus είναι πιο σαφείς από ποτέ. Το δικαίωμα στην τεμπελιά και η σημασία του να μην κάνεις τίποτα στις μέρες μας επιβάλλεται. Πώς θα τα καταφέρεις; Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν.

Προγραμμάτισε την τεμπελιά σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ενοχές αν δεν κάνουν κάτι που να είναι «εποικοδομητικό» ή «χρήσιμο», γι΄αυτό και δεν μπορούν να μένουν με σταυρωμένα χέρια. Όμως το δικαίωμα μας στην τεμπελιά είναι επιστημονικά κατοχυρωμένο, plus ότι είναι σημάδι υψηλής ευφυίας.

Όχι μόνο κάνει καλό στην εμφάνιση, κάτι που είχαμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε βλέποντας τη λαμπερή επιδερμίδα των φιλενάδων μας που δεν εργάζονται, αλλά είναι και προϋπόθεση για καλή υγεία και μακροζωία. Γι’ αυτό πρόγραμμάτισε οπωσδήποτε μέσα στη μέρα ένα διάλειμμα ή…

…Κάνε μία παύση

Downshifting, easy living ή αδράνεια, τεμπελιά και χαλάρωση, όπως κι αν το πεις, έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την απόδοσή σου.
«Πολύ συχνά μπερδεύουμε την προσπάθεια με την αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό μετά από μια πολυάσχολη μέρα νιώθουμε κουρασμένοι. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξαμε και παραγωγικοί» εξηγεί η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Καννελοπούλου.

Κάνε μία παύση πέντε ή δέκα λεπτά, δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να ανασυνταχθεί, να αναθεωρήσει και να απορροφήσει τις πληροφορίες που έχει λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όταν σταματήσεις να κάνεις κάτι μπορείς να βρεις τους σωστούς μηχανισμούς για να επιλύσεις ένα πρόβλημα ή να γίνεις πιο δημιουργική.

Η τεμπελιά είναι κάτι περισσότερο από αποθήκευση δυνάμεων: είναι το σημάδι ενός ενεργού μυαλού. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia το επιβεβαίωνουν: το μυαλό μας είναι πιο δραστήριο όταν «ταξιδεύει» παρά όταν εκτελεί μηχανικές εργασίες, αφού η νοητική αυτή κατάσταση ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων.

τεμπελιά

Μη συγχέεις το «σημαντικό» με το «επείγον».

Συμβαίνει μερικές φορές να μην μπορείς να χαλαρώσεις επειδή υπάρχει πάντα «κάτι που πρέπει να γίνει», σημαντικό ή επείγον. Όμως μην συγχέεις τα «σημαντικά» με τα «επείγοντα».

Τα σημαντικά είναι αυτά που σε βοηθούν να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά συνήθως δεν είναι επείγοντα. Από την άλλη, πολλά από τα επείγοντα δεν είναι απαραιτήτως και σημαντικά.

Αποθήκευσε τις δυνάμεις σου

Η τεμπελιά ήταν χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους πριν από τις εφευρέσεις που μας έλυσαν τα χέρια, όπως το αυτόκινητο ή το πλυντήριο. Ακόμη κι αν θεωρείται ως «μία από τις επτά θανάσιμες αμαρτίες» η τεμπελιά ήταν βασικό χαρακτηριστικό των πρωτόγονων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης απέδειξαν ότι αν δεν υπάρχει λόγος, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να παραμένουν αδρανείς από το να κάνουν κάποια εργασία ή μια βόλτα. Αυτό το παράδοξο έχει τις ρίζες του στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, οι πρόγονοί μας έπρεπε να συντηρούν την ενέργειά τους για την επιβίωσή τους.

Η σπατάλη ενέργειας χωρίς σκοπό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση. Καθώς λοιπόν τα αποθέματα της ενέργειάς μας είναι πεπερασμένα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να… «προσέχουμε για να έχουμε».

Διεκδίκησε το δικαίωμά σου στη τεμπελιά

Επαναπροσδιόρισε τη τεμπελιά και κλείσε το κουμπί των τύψεων. Οι τύψεις προέρχονται από την φαρδιά – πλατιά ετικέτα που κολλάμε στον εαυτό μας «τεμπέλης», και σε μερικές αναβοσβήνει κιόλας. Μάθε να ξεχωρίζεις το «τεμπελιάζω» με το «ξεκουράζομαι», δεν είναι το ίδιο.

Πόσες φορές είχες ευχηθεί σε κάποιο εσωτερικό σου τζίνι να έλιωνες σε μια αναπαυτική ξαπλώστρα, με room service, με ένα δροσερό μοχίτο στο τραπεζάκι αφήνοντας τον χρόνο να κυλά όπως το νερό. Η ευχή σου μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και χωρίς τζίνι. Μια απόφαση είναι.

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...