Θα μπορούσε αυτό το λαχανικό να κάνει το δέρμα σου να λάμπει;

Ένα λαχανικό που κάνει το κουρασμένο δέρμα να λάμπει (και ας μη σε λένε Μπάμπη!).

Σίγουρα οι κακές συνήθειες (όπως το κάπνισμα και το μαύρισμα) αλλά και η κληρονομικότητα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα. Αν και υπάρχουν πολλά καλλυντικά που τρέφουν το δέρμα η αλήθεια είναι ότι το μυστικό για να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου υγιή δεν βρίσκεται μόνον σ’ ένα μπουκάλι. Ένα ενυδατωμένο δέρμα ξεκινάει πρώτα από μέσα. Εάν λοιπόν παλεύεις με την ακμή, θέλεις να προφυλάξεις την επιδερμίδα σου από την πρόωρη γήρανση, να μειώσεις τις ρυτίδες και να κάνεις το κουρασμένο δέρμα σου να λάμπει η σωστή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη βοήθεια. Βάλε στη λίστα σου το λαχανικό καρότο, έχει λίγες θερμίδες και νάτριο, πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και μπορεί αυτό το πορτοκαλί λαχανικό να κάνει το δέρμα σου να λάμπει! Πιθανότατα να γνωρίζεις ήδη ότι κάνει καλό στην υγεία των ματιών σου αλλά έχει και άλλα οφέλη:

1 Τα καρότα χαρίζουν λάμψη υγείας

Το καρότο ως λαχανικό, περιέχει β –καροτίνη, η οποία αποτελεί πρόδρομο της βιταμίνης Α, της βιταμίνης που συμβάλει στην ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας κυτταρικής ανανέωσης, χαρίζοντας στην επιδερμίδα ζωντάνια και λάμψη. Το σώμα μας μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη -το κύριο καροτενοειδές που δίνει το πορτοκαλί χρώμα στα καρότα- σε βιταμίνη Α. Γενικά τα καροτενοειδή είναι παράγωγα βιταμίνης Α, όπως η β-καροτίνη, η ασταξανθίνη, το λυκοπένιο και η ρετινόλη, τα οποία είναι όλα εξαιρετικά αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά και έχουν τεκμηριωθεί ότι διαθέτουν φωτοπροστατευτικές ιδιότητες.Ένα μικρό καρότο παρέχει περίπου το 300% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α (4,142 μικρογραμμάρια βήτα-καροτίνης).

2 Τα καρότα μειώνουν τις ρυτίδες

Οκ, δεν μπορείς να φας ένα καρότο και να μειώσεις τις ρυτίδες. Μην γελιόμαστε, δεν είναι τόσο απλό. Προσθέτοντας όμως περισσότερα καρότα στην καθημερινή σου διατροφή μπορεί να βελτιώσεις την υγεία της επιδερμίδας σου. Τα καρότα έχουν τη φήμη ότι μειώνουν τις κηλίδες και τις ρυτίδες ενώ θωρακίζουν το δέρμα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τη περιβαλλοντική ρύπανση, το στρες και την ηλιακή ακτινοβολία και οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Ένα ποτήρι χυμός καρότου θα σου προσφέρει περίπου 22 mg βήτα-καροτίνης, καθώς και μια καλή δόση βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου.

3 Τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη λιπαρότητα του δέρματος

Για χρόνια, οι δερματολόγοι δεν έβρισκαν κάποια σχέση μεταξύ του λιπαρού δέρματος και της διατροφής, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα γλυκά μπορούν να πυροδοτήσουν τη λιπαρότητα ενώ έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής βελτιώνει το λιπαρό δέρμα. Καρότα λοιπόν για τη λιπαρή επιδερμίδα; Αξίζει να δοκιμάσεις. Μάντεψε το μυστικό: είναι και πάλι η βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και εμποδίζει την υπερπαραγωγή κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό σημαίνει λιγότερα νεκρά κύτταρα που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με σμήγμα φράσσοντας τους πόρους. Η βιταμίνη Α, σε διάφορες μορφές όπως τα ρετινοειδή και η τρετινοΐνη (retinoids, tretinoin), περιλαμβάνεται ήδη σε πολλά προϊόντα κατά της λιπαρότητας. Αλλά μπορείς να αυξήσεις και τα επίπεδα της βιταμίνης Α τρώγοντας αρκετά καρότα, επίσης.

Βάλε λάδι

Εάν θέλεις να ενισχύσεις τη λάμψη του προσώπου και να λάμπεις δεν χρειάζεται να γίνεις και Μπαγκς Μπάνι. Ψάξε για το καροτέλαιο. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία έλαια για την περιποίηση της επιδερμίδας και χρησιμοποιείται σε θεραπείες προσώπου µε έλαια, σε κρέμες και λοσιόν για το ξηρό και ώριμο δέρμα, σε αντηλιακά, καθώς και σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Ενυδατώνει και θρέφει την επιδερμίδα, ενώ συμβάλει και στην αναζωογόνηση της τρίχας. Περιέχει κυρίως βιταμίνες Β1, Β2 και προβιταμίνη Α, και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα.

Δείξε όμως λίγη προσοχή: η υπερβολική χρήση και οι μεγάλες δόσεις μπορεί να δώσουν στο δέρμα σου ένα πορτοκαλί χρώμα. Δεν το θέλεις. Και επειδή δεν το θέλεις μην το απλώνεις ποτέ μόνο του αλλά ανάμειξέ το με κάποιο άλλο έλαιο, όπως το σησαμέλαιο.

λαχανικό, δέρμα

Δεν βρίσκεις καροτέλαιο; Φτιάξ’ το μόνη σου

Θα χρειαστείς:

4 καρότα

Αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο

Πλύνε και τρίψτε τα καρότα. Βάλ’τα σε ένα κατσαρολάκι και ρίξε λάδι μέχρι να καλυφθούν. Μαγείρεψε με κλειστό καπάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι το λάδι να πάρει σκούρο πορτοκαλί χρώμα, χωρίς να καεί. Σούρωσέ το και αφού κρυώσει διατήρησέ το στο ψυγείο.

Φίλίά ( τονίζομαι παντού)

 

 

 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...