2 πράγματα που μπορούν να προστατέψουν τα μάτια σου

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου.

Η γυναίκα με το ένα μάτι. Θα μπορούσε να ήταν τίτλος διηγήματος. Είναι όμως η ιστορία της ζωής μου αφού γεννήθηκα με μονόφθαλμη όραση και μικροφθαλμία. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτω φωτογραφία μου en face (ανφάς). Πάντα φορούσα μαύρα γυαλιά ή γύριζα κατά 2/3 το κεφάλι μου ώστε να κρύψω έντεχνα το «πρόβλημα» και να βγάλω το καλύτερο προφίλ. Όμως λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης – Κατά της Τύφλωσης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, αποφάσισα να μοιραστώ τα 2 πράγματα που μπορούν να προστατέψουν τα μάτια σου.

1 Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει τα μάτια

Αν και οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, υπάρχει και μια αγαπημένη λιχουδιά που προστατεύει τα μάτια: η μαύρη σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να βελτιώνει την οπτική οξύτητα επειδή περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονολών. Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχει στους καρπούς του κακάο και οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν τη ροή του αίματος στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών και στον εγκέφαλο. Εκτός από την προστασία των ματιών θα καταφέρεις και να νιώσεις καλύτερα, θα αλλάξει η διάθεσή σου. Γιατί η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει και τη διάθεση.

μάτια

 

2 Η νοοτροπία προστατεύει επίσης

Όσα άτομα έχουν προβλήματα όρασης, ακόμη και αυτά που φορούν γυαλιά, έχουν την ανάγκη να τους κοιτάς στα μάτια όταν τους μιλάς. Ναι. Μην αποστρέφεσαι το βλέμμα σου επειδή σου χαλάει την αισθητική ή επειδή νιώθεις άβολα στο διαφορετικό ή μην καρφώνεις με τόση περιέργεια το βλέμμα σου και σκέφτεσαι “τον καημένο/την καημένη”. Κανείς μας δεν είναι ούτε καημένος ούτε τόσο αξιοπερίεργος επειδή είναι “ατελής”. Η ράτσα μας είναι ελλατωματική έτσι κι αλλιώς, με κρυφές ή φανερές ατέλειες, δεν έχει σημασία. Γι’ αυτό όταν μιλάς στον άλλον να τον κοιτάς στα μάτια. Μάθε να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά ου, ακόμη και αν ρωτούν, άφησέ τα να ρωτούν και μην αισθάνεσαι άσχημα. Σε καμία περίπτωση μην σκεφτείς ότι κάποιος από εμάς είναι άτυχος ή καημένος ή…. Και αυτό μπορεί να προστατέψει πραγματικά τα μάτια τους από την απόρριψη, τον ρατσισμό ή τον αποκλεισμό.

Δεν θέλω να γίνω μελό αλλά έμαθα να ζω με ένα μάτι. Και στο τέλος της ημέρας χαίρομαι και εκτιμώ που υπάρχει δίπλα μου ένας τουλάχιστον φίλος/η που με σκέφτεται, ένας/μία συνάδελφος που με εκτιμά, ένας σύντροφος που με θαυμάζει και ένα παιδί που με λατρεύει.

Και όλα αυτά έχω καταφέρει πραγματικά να τα δω και μ’ ένα μάτι. Μάντεψε ποιο.

Οπότε βάλε στη λίστα: Μαύρη σοκολάτα, απευθείας βλέμμα και είσαι οκ!

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

 

 

 

 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...