Wim Hof Method: Υπάρχει ένας ανέξοδος τρόπος να ηρεμήσεις

Ανάπνευσε. Έκπνευσε. Επανάλαβε. Χαλάρωσε. Τόσο απλό.

Πριν πάρεις μία απόφαση, πριν πέσεις για ύπνο, πριν φωνάξεις θυμωμένος σε κάποιον, πριν κάνεις οτιδήποτε, ένας ανέξοδο τρόπο να ηρεμήσεις είναι να πάρεις μια βαθιά ανάσα. Να γεμίσει το είναι σου. Να νιώσεις το κύμα αζώτου, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα να φουσκώνουν τους πνεύμονές σου. Είναι ο πιο ανέξοδος τρόπος να ηρεμήσεις, να μειώσεις το στρες, να χαλαρώσεις, να γίνεις άνθρωπος. Ανάπνευσε. Έκπνευσε. Επανάλαβε. Χαλάρωσε. Τόσο απλό.

Άνθρωποι είμαστε, πράγματα συμβαίνουν μέσα στην ημέρα, έτσι;

Κολλάς στην κίνηση.

Ανακαλύπτεις ότι χάλασε το μηχάνημα του καφέ.

Το αφεντικό σου σου φορτώνει δουλειά που πρέπει να γίνει «τώρα»!

Χρειάζεται να προλάβεις κάποια προθεσμία και η ώρα έχει πάει ήδη 7.

Έχεις να σιδερώσεις μία ντάνα ρούχα.

Τρέλα.

Και τότε είναι που πιστεύεις ότι το εγκεφαλικό είναι εγγυημένο ή το έμφραγμα ετοιμάζεται να σου χτυπήσει την πόρτα. Κι αν οι ψυχολόγοι λένε μέτρα ανάποδα από το 10 μέχρι το 1 ή πίεσε ένα μπαλάκι για να μειώσεις το στρες, μεταξύ μας τώρα κανείς δεν σκέφτεται σωστά όταν είναι έτοιμος να τρελαθεί.

 

Σου έχω μία πρόταση. Πριν κάνεις οτιδήποτε πάρε μια βαθιά ανάσα. Ναι. Μια βαθιά ανάσα.

 

ανέξοδος τρόπος να ηρεμήσεις

 

Πιθανότατα να μην έχεις σκεφτεί καθόλου τον τρόπο που αναπνέεις, ή την αναπνοή γενικά. Και εγώ το ίδιο, παρόλο που αναπνέουμε 18 φορές το λεπτό δεν το προσέχουμε ή δεν το αντιλαμβανόμαστε, αφού η αναπνοή είναι μια παθητική διεργασία που κάνουμε υποσυνείδητα. Δυστυχώς οι περισσότεροι θεωρούμε την εκμάθηση της σωστής αναπνοής “εναλλακτική”, μία μέθοδο που μόνον οι γιόγκι την κάνουν, και την απορρίπτουμε απαξιωτικά. Εδώ μη φύγεις διάβασε παρακάτω.

Μη νομίζεις, και εγώ ήμουν μία από αυτούς. Μέχρι που διάβασα για τον κύριο Wim Hof. Ο κύριος Wim Hof λοιπόν είναι ένας… ιπτάμενος ολλανδός που θεωρεί ότι η αναπνοή είναι αυτή που τον έχει βοηθήσει να κάνει διάφορα περίεργα πράγματα. Στα 60 του χρόνια έχει τρέξει μαραθώνιους ξυπόλητος και χωρίς πουκάμισο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, έχει κάνει παγόλουτρα στο βόρειο πόλο για 90 λεπτά και άλλα θαυμαστά επιτεύγματα, κι όλα αυτά τα αποδίδει σε ένα μία αναπνευστική πρακτική. Τον αποκαλούν The Iceman επειδή από μικρός έμενε στο κρύο καταφέροντας να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του αλλά και το ανοσοποιητικό και αυτονόμο νευρικό του σύστημα. Είναι γραμμένος στο βιβλίο guiness για 20 κατορθώματα συμπεριλαμβανόμενων: μαραθωνίων στο Β. Πόλο και στην έρημο χωρίς να αλλάξει το επίπεδο θερμοκρασίας του σώματος του και ορειβασίας στο Έβερεστ φορώντας μόνο μία βερμούδα! Δημιούργησε λοιπόν τη μέθοδο Wim Hof Method (WHM) πιστεύοντας πως όλοι είναι ικανοί να κάνουν ό,τι και αυτός.

Ο φίλος μου ο Alex με έπεισε να τη δοκιμάσω. Στην αρχή ήμουν διστακτική. Ποιος κάθεται τώρα κάθε βράδυ για 10 λεπτά στο σπίτι, μόνος, όταν υπάρχει και οικογένεια τριγύρω που ζουζουνίζει και ανοίγει πόρτες, («α, εδώ είσαι;» ο σύζυγος, «Μαμά να έρθω κι εγώ;» η κόρη) για να κάνει αναπνοές; Αυτή ήταν η βασική τεχνική δυσκολία. Όμως βρήκα τον χρόνο και το έκανα. Εντάξει, στην αρχή μη φανταστείς ότι κατάλαβα τι συμβαίνει. Μετά όμως από μία εβδομάδα όμως άρχισα να μπαίνω σε μία κατάσταση ζεν, σαν την ετοιμόγεννη: καιγόταν το φαγητό, αναπνοές, κολλούσα στην κίνηση, αναπνοές, δεν προλάβαινα να παραδώσω άρθρο; (αναπνοές και δικαιολογίες).

Πώς να ακολουθήσεις τη Wim Hof Method

Ο ιστότοπός του περιγράφει τα βασικά στοιχεία για το πώς να την κάνεις, αν και για τα περισσότερα, θα πρέπει να πληρώσεις (οκ κύριε Wim Hof…). Μπορείς ωστόσο να τη δοκιμάσεις στο σπίτι (ναι, και μόνος σου).

Κάθισε σε ένα άνετο μέρος, πάρε 30 γρήγορες, βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.

Στη συνέχεια, πάρε μια βαθιά αναπνοή και έκπνευσε αργά.

Εισέπνευσε και πάλι όσο πιο βαθιά μπορείς και κράτα το για 10 δευτερόλεπτα. Επανέλαβε όσες φορές θέλεις (και όσες μπορείς).

Γιατί να την κάνεις;

Επειδή η Wim Hof Method μπορεί να σου προσφέρει πολλά πράγματα για την υγεία σου:

Θα αποκτήσεις ενέργεια (βασικό).

Θα μειώσεις το άγχος σου (απαραίτητο).

Θα βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα (χρήσιμο).

Επειδή οι ιστοί οξυγονώνονται επαρκώς, λειτουργούν καλύτερα, επομένως κοιμάσαι σαν πουλακι, έχεις μεγαλύτερες αντοχές, κουράζεσαι λιγότερο σωματικά και πνευματικά.

Επειδή η καλή οξυγόνωση των ιστών συμπεριλαμβάνει και τον εγκέφαλο, που κουράζεται δυσκολότερα, εξασφαλίζοντάς έτσι πνευματική διαύγεια.

Τόσο απλό, τόσο ανέξοδο, τόσο εφικτό. Ανάπνευσε. Έκπνευσε. Επανάλαβε. Χαλάρωσε. Αντίο στρες. Καλημέρα ηρεμία!

Φίλίά! (τονίζομαι παντού)

 

 

 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...