Μπορεί η οδοντόπαστα να εξαφανίσει ένα σπυράκι;

To σπυράκι, το μπιμπίκι και το αναπάντεχο ερώτημα «γιατί τώρα, γιατί σε εμένα, γιατί;».

Ένα σπυράκι προκύπτει από έναν φραγμένο πόρο. Ένας φραγμένος πόρος προκύπτει από συσσώρευση υπερβολικού σμήγματος ή ρύπους. Συνήθως ακολουθεί ο σχηματισμός μαύρης ή λευκής κεφαλής. Και εμφανίζεται την πιο ακατάλληλη στιγμή! Τί φταίει; Οι αιτίες είναι πολλές όπως ο ιδρώτας, οι ορμονικές διαταραχές (λέγε με περίοδο), η κακή διατροφή (πάλι πίτσα;) και η χρήση προϊόντων που φράσσουν τους πόρους. Ένα σπυράκι μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως και μία εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η φλεγμονή που έχει δημιουργήσει κάτω από το δέρμα.

Κι όταν το σπυράκι βγαίνει την πιο ακατάλληλη στιγμή, τι κάνεις; Σίγουρα δεν ρίχνεις windex (όπως στο My Greek Fat Wedding) και καλό θα ήταν να μην ακολουθήσεις το περίφημο last minute tip: οδοντόκρεμα στο σπυράκι. Προτού το κάνεις μάθε γιατί πρέπει να βάζεις την οδοντόκρεμά σου μόνον στα δόντια σου.

Θα κοκκινίσει το δέρμα σου

Ενώ η οδοντόκρεμα μπορεί να μειώσει το πρήξιμο που προκαλεί ένα σπυράκι, υπάρχει και μια άλλη παρενέργεια που πρέπει να λάβεις υπόψη σου: την ερυθρότητα. Τα συστατικά που είναι αποτελεσματικά για τη διατήρηση υγιών και καθαρά δοντιών δεν είναι σχεδιασμένα για τοπική χρήση, απευθείας στο δέρμα. Η οδοντόκρεμα μπορεί να σου αφήσει έντονα κόκκινα σημάδια. Μάλιστα η εφαρμογή της οδοντόκρεμας πάνω σε ένα σπυράκι μπορεί να δημιουργήσει μικροέγκαυμα, εάν την αφήσεις στο δέρμα για πολλή ώρα ή εάν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα. Το δέρμα μπορεί επίσης να εμφανίσει ερεθισμό εάν η επιδερμίδα σου είναι ανοιχτόχρωμη.

Η οδοντόκρεμα μπορεί να στεγνώσει το δέρμα

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν ένα συνδυασμό αντιβακτηριδιακών παραγόντων όπως άλατα ψευδαργυρου και τρικλοζάνη (triclosan) και χημικών συστατικών, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό οξυζενέ, μπαίνει στις λευκαντικές οδοντόπαστες) και η μαγερική σόδα. Καθένα από αυτά λειτουργούν καλά ως παράγοντες ξήρανσης, αλλά μαζί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα σου. Η υπερβολική ξηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ερεθισμό και απολέπιση. Οι απορρυπαντικοί παράγοντες, που περιλαμβάνονται σε κάθε οδοντόκρεμα, τραυματίζουν το ευαίσθητο προστατευτικό φιλμ της ακνεϊκής επιδερμίδας.

Δεν είναι αποτελεσματική για όλα τα σπυράκια

Ορισμένα συστατικά καταστρέφουν τα βακτήρια και μπορεί να εξαφανίσουν ένα σπυράκι. Υπάρχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα: ενώ το ανθρακικό ασβέστιο (χρησιμοποιείται σαν μια αποτριπτική ουσία στις οδοντόκρεμες, οι οποίες προσφέρουν καθαριστική δράση απομακρύνοντας οδοντική πλάκα και αρκετές από τις επιφανειακές χρωστικές που επηρεάζουν το λευκό χρώμα των δοντιών) μπορεί να στεγνώσει ένα σπυράκι, δεν εξαφανίζει και την αρχική αιτία που προκάλεσε συσσώρευση υπερβολικού σμήγματος. Έτσι, το σπυράκι θα επιστρέψει.

Μόνο ορισμένες οδοντόκρεμες έχουν αποτέλεσμα

Για να απαλλαγείς από ένα σπυράκι, το προϊόν πρέπει να έχει συστατικά όπως τρικλοζάνη ή ανθρακικό ασβέστιο. Είναι επίσης σημαντικό η οδοντόπαστα να είναι λευκή. Οι χρωματιστές οδοντόκρεμες και οι λευκαντικές οδοντόκρεμες, περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και φλεγμονή στο πρόσωπό σου.

 

σπυράκι

Σίγουρα δεν ρίχνεις windex, οκ?

Άλλες επιλογές για να εξαφανίσεις ένα σπυράκι

Αν ψάχνεις για έναν άλλο τρόπο να εξαφανίσεις ένα σπυράκι, δοκίμασε αυτά:

Τρίψε μία ασπιρίνη, κάνε μια πάστα με λίγο νερό και εφάρμοσε απευθείας στο σπυράκι. Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, ό,τι πρέπει για το σπυράκι.

Βάλε λίγο μέλι στο σπυράκι και άφησέ το όλη νύχτα. Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Η λοσιόν Calamine μπορεί να εφαρμοστεί ως αποτελεσματική εναλλακτική λύση αντί για την οδοντόκρεμα.

Ρίξε σε ένα βαμβάκι λίγο αιθέριο έλαιο tea tree και εφάρμοσέ το στο σπυράκι.

Υπάρχουν βέβαια και τα αντίστοιχα προϊόντα για την ακμή που θα βρεις στα φαρμακεία. Χρησιμοποιήσε καθαριστικά που περιεχουν σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου, τα οποία έχουν πλούσια κερατολυτική και σμηγματορυθμιστική δράση. Καθαρίζουν σε βάθος, εξουδετερώνουν τυχόν βακτήρια που έχουν παγιδευτεί στους φραγμένους πόρους και μειώνουν τα μαύρα στίγματα.

Μπορείς να αποφύγεις τα σπυράκια:

Καθαρίζοντας το δέρμα σου πριν κοιμηθείς το βράδυ και μόλις ξυπνήσεις το πρωί με ένα ήπιο καθαριστικό με σμηγματορρυθμιστική δράση.

Πίνοντας τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, γεμάτη φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Βάζοντας ενυδατική καθημερινά.

Μειώνοντας το στρες από την καθημερινότητά σου.

 

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...