Πόση βιταμίνη C πιστεύεις ότι αντέχει το δέρμα σου;

Πολύς ντόρος τώρα τελευταία για τη βιταμίνη C;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι καλή για το δέρμα, αλλά η αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε προϊόντος με βάση τη βιταμίνη C εξαρτάται, όχι μόνο από τον τύπο της αλλά και, από τη συγκέντρωση, καθώς και τα άλλα συστατικά που περιέχει ένα προϊόν. Λοιπόν, εσύ, χρησιμοποιείς βιταμίνη C; Και πόση βιταμίνη C αντέχει το δέρμα σου;

Τί κάνει η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα αλλά δε μπορεί να αποθηκευτεί, γι’ αυτό πρέπει να τη λαμβάνουμε όχι μόνο πόσιμα αλλά και τοπικά, επιφανειακά πάνω στο δέρμα. Υπάρχουν περίπου 7 ή 8 διαφορετικές μορφές βιταμίνης C, που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, και έχει γίνει πολύς ντόρος για το πως λειτουργούν οι διαφορετικές εκδοχές, σε τι ποσότητα κ.λπ.
Είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, όταν εφαρμόζεται τοπικά, πιστεύεται ότι βοηθά στην επούλωση της ακμής, αυξάνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού της επιδερμίδας, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και αποτρέπει τα σημάδια γήρανσης. Φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, έτσι; Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα – είναι δύσκολο να απλώσεις βιταμίνη C στο δέρμα, σε μια μορφή που να είναι σταθερή, αποτελεσματική και μη ερεθιστική. Πιο συγκεκριμένα η βιταμίνη C:

 

pharmalista-βιταμινη-c

Ο ορός SYNCHROVIT C συμβάλλει στην αποτελεσματική, γρήγορη και ορατή βελτίωση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων έκφρασης αλλά και των βαθύτερων ρυτίδων ενώ συγχρόνως ομαλοποιεί το χρώμα του δέρματος, προσφέροντας λάμψη και φωτεινότητα.

Προστατεύει από τη φωτογήρανση

Αν και η βιταμίνη C δεν είναι αντηλιακό, είναι όμως εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυξάνει το κολλαγόνο και μειώνει τις ρυτίδες

Η σταδιακή μείωση του κολλαγόνου με τα χρόνια είναι μια σημαντική αιτία των ρυτίδων. Η βιταμίνη C διεγείρει τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης συσφίγγοντας την επιδερμίδα. Παράλληλα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οι περιβαλλοντικές επιθέσεις, έχει δηλαδή αντιοξειδωτική δράση.

Έχει λευκαντικές ιδιότητες

Η βιταμίνη C, αναστρέφει τη μετατροπή της DOPA σε o-DOPA κινόνη (η οποία είναι μια χρωστική της επιδερμίδας). Μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα όπως μελάγχρωση, θαμπή όψη και γενικά κάθε σημάδι φωτογήρανσης, καθώς έχει και λευκαντικές ιδιότητες. Και αυτό γιατί η βιταμίνη C αναστέλλει τη λειτουργία της τυροσινάσης, ενός ενζύμου που ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης στα μελανοκύτταρα.

pharmalista-βιταμινη-c

Fresh Pressed daily booster with pure vitamin C της Clinique. Απελευθέρωσε την αντιγηραντική δύναμη της καθαρής Βιταμίνης C για να ανανεώσεις και αναζωογονήσεις την επιδερμίδα σου.

Ποιο προϊόν με βιταμίνη C να πάρεις από το φαρμακείο;

Το καλύτερο προϊόν για να θρέψεις την επιδερμίδα σου με βιταμίνη C, είναι ένας ορός (λέγε με και serum), επειδή είναι συμπυκνωμένος. Θα πρέπει να το χρησιμοποιείς κάθε πρωί μετά τον καθαρισμό και πριν την ενυδάτωση. Έχε ωστόσο υπόψη σου τα εξής:

  • Πρόσεξε αν υπάρχει νερό στα συστατικά. Ψάξε για προϊόντα όπου το νερό ΔΕΝ είναι ένα από τα πρώτα συστατικά. Αυτό σου δίνει περισσότερες πιθανότητες το προϊόν που θα επιλέξεις να έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Δηλαδή άσε κάτω τα κρεμώδη προϊόντα και πάρε ορό.
  • Μην αναμιγνύεις τους ορούς βιταμίνης C που περιέχουν L-ασκορβικό οξύ με νιασιναμίδη (aka βιταμίνη Β3) ή ρετινόλη (βιταμίνη Α). Τα επίπεδα pH αυτών των συστατικών δεν αλληλεπιδρούν καλά με εκείνα της βιταμίνης C. Το αποτέλεσμα, είναι να ακυρώνουν το ένα το άλλο και να καθιστούν τις ουσίες αυτές αναποτελεσματικές για το δέρμα σου. Μερικές φορές, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και τσούξιμο στην επιδερμίδα. Γι΄αυτό καλό είναι να περιμένεις 30 λεπτά μεταξύ κάθε εφαρμογής βιταμίνης C, ρετινόλης ή νιασιναμίδης.
  • Να θυμάσαι πως εάν χρησιμοποιείς ένα προϊόν που περιέχει ένα συνδυασμό αυτών των συστατικών, πιθανότατα έχει διαμορφωθεί να απελευθερώνει σταδιακά τις ουσίες αυτές, έτσι ώστε να μην είναι όλα τα συστατικά ενεργά ταυτόχρονα.

5 πραγματάκια που πρέπει να ξέρεις για είσαι σίγουρη ότι ένας ορός με βιταμίνη C είναι καλός

1 Ρίξε μια ματιά στο χρώμα και την οσμή του ορού βιταμίνης C, για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει οξειδωθεί.

  • Χρώμα: Ο ορός πρέπει να είναι λευκός, διαφανής ή σαμπανιζέ. Εάν το προϊόν είναι σκοτεινό ή θολό σε χρώμα, ο ορός μπορεί να έχει οξειδωθεί και πρέπει να επιστραφεί ή να πεταχτεί. Εάν οι οροί έχουν κίτρινο ή καφέ χρώμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι κατασκευαστές πρόσθεσαν μια απόχρωση για να κρύψουν την οξείδωση. Ωστόσο, οι ενυδατικές με βιταμίνη C είναι πολύ πιθανό να έχουν μια απόχρωση, δεδομένου ότι συχνά περιέχουν και άλλα συστατικά.
  • Οσμή: Οι οροί της βιταμίνης C δεν πρέπει να έχουν οσμή. Αν μυρίζει ξινό, δεν είναι καλός.

2 ΜΗ χρησιμοποιείς ορούς βιταμίνης C που πωλούνται σε διάφανα μπουκαλάκια.

Ο ορός της βιταμίνης C πρέπει να είναι συσκευασμένος σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή σε ένα αδιαφανές μπουκάλι για να το προστατεύσει από την έκθεση στο φως.

3 ΜΗΝ προσπαθείς να φτιάξεις τον δικό σου ορό βιταμίνης C!

Είμαι βέβαιη ότι το Pinterest υπόσχεται ότι μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις έναν ορό εξίσου καλό με αυτούς που θα βρεις στην αγορά, αλλά όταν ασχολείσαι με αυτά τα συμπυκνώματα είναι καλύτερο να το αφήσεις στους επαγγελματίες για να μην ερεθίσεις το δέρμα σου.


pharmalista-βιταμινη-c

VICHY LIFTACTIV Antioxidant and Anti-Fatigue Fresh Shot με 15% καθαρή βιταμίνη C! Η σύνθεσή του περιέχει ένα ισχυρό συνδυασμό επιλεγμένων δραστικών συστατικών, όπως είναι η καθαρή βιταμίνη C + βιταμίνη E, πολυφαινόλες θαλάσσιας πεύκης και κλάσματα υαλουρονικού οξέος. 

4 Ψάξε για το ασκορβικό οξύ

Από όλα τα παράγωγα της βιταμίνης C, το ασκορβικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει πραγματικά. Σύμφωνα με το Pauling Inst. η μέγιστη απορρόφηση δέρματος εμφανίζεται στο 20%. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις έχουν στην πραγματικότητα λιγότερη απορρόφηση. Το οποίο είναι καλό, καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις είναι πιο ερεθιστικές για το δέρμα. Για να έχεις αποτέλεσμα επίλεξε προϊόν με βιταμίνη C μεταξύ 0,3% και 10%. Αν δεν ερεθίζει το δέρμα σου, το 10% ή ακόμα και το 15% έχει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλες ονομασίες και μορφές της βιταμίνης C, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα καλλυντικά, είναι: ascorbic acid, L-ascorbic acid, ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl phosphate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate και magnesium ascorbyl phosphate.

5 Ψάξε για μαγνήσιο και φωσφορικό άλας

Η βιταμίνη C αποτελεί συστατικό που εξατμίζεται εύκολα χάνοντας έτσι τις καλλυντικές του ιδιότητες. Συστατικά που τη σταθεροποιούν μέσα στις καλλυντικές φόρμουλες είναι το μαγνήσιο και το φωσφορικό άλας, οπότε καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ουσιών που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων.

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...