Δώσε αίμα ή ενίσχυσέ το: κάνε κάτι μικρό για κάτι μεγάλο!

Φτιάξε αίμα δυνατό ή γίνε εθελοντής αιμοδότης. Μάθε πως και γιατί.

Το αίμα σου τροφοδοτεί κάθε κύτταρο, ιστό, αδένα, όργανο και σύστημα στο σώμα σου και είναι πηγή ενέργειας. Χωρίς δυνατό, πλούσιο σε οξυγόνο, αίμα αυτά τα συστήματα μπορούν να καταρρεύσουν.

Το αίμα σου αποτελεί το 7% του βάρους σου και αυτό σημαίνει ότι έχεις συνολικό όγκο αίματος γύρω στα 5 λίτρα.

Το αίμα σου διασχίζει το σώμα σου με μέση ταχύτητα 2 χιλιόμετρα την ώρα, καλύπτοντας όλο το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων, των οποίων η επιφάνεια υπολογίζεται σε 8.000 τετραγωνικά μέτρα.

Με κάθε παλμό της η καρδιά διοχετεύει περίπου 70 χιλιοστόλιτρα αίματος στις αρτηρίες, που ισοδυναμούν με περίπου 7.000 λίτρα ημερησίως ή περίπου 2,5 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο.

Και επειδή σίγουρα αυτά θα σου φαίνονται φανταστικά κάνε κάτι μικρό για κάτι μεγάλο: ενίσχυσε την υγεία του αίματός σου με την παρακάτω λίστα:

Ασκήσου

Ο καλύτερος τρόπος να δημιουργηθεί αίμα πλούσιο σε οξυγόνο είναι η άσκηση. Επομένως κάνε κάτι μικρό για κάτι μεγάλο: ασκήσου! Η άσκηση δεν βοηθά την καρδιά σου μόνον να αντλήσει αίμα αλλά φέρνει και φρέσκο ​​οξυγόνο.

Ανάπνευσε βαθιά

Η βαθιά αναπνοή φέρνει περισσότερο οξυγόνο στους πνεύμονες, που στη συνέχεια μετακινείται κατευθείαν μέσα στο αίμα.

Φάε περισσότερα όσπρια

Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα όσπρια βοηθούν στην εξάλειψη της κακής χοληστερόλης (LDL) και μειώνουν τα τριγλυκερίδια.

Μην ξεχνάς τον σίδηρο

Ο σίδηρος σχηματίζει το κέντρο του μορίου της αιμοσφαιρίνης καθιστώντας το απαραίτητο για το αίμα. Πολλές γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν ανεπάρκεια σιδήρου και μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα. Καλές πηγές σιδήρου εκτός από το συκώτι και το κρέας είναι οι φακές, τα φασόλια, τα δαμάσκηνα, τα πράσινα λαχανικά και τα αποξηραμένα βερίκοκα.

Πάρε ένα συμπλήρωμα συμπλέγματος βιταμίνης Β

Οι βιταμίνες Β-6, Β-12 και φυλλικό οξύ είναι απαραίτητες για τη μείωση της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συνδεθεί με απόφραξη των αρτηριών και καρδιακή νόσο.

Φάε τη χλωροφύλλη σου

Η χλωροφύλλη είναι το φυτικό θρεπτικό συστατικό που δίνει στα λαχανικά το πράσινο χρώμα τους. Είναι παρόμοιο με την αιμοσφαιρίνη. Η αύξηση της πρόσληψής της από χορταρικά σε συνδυασμό με επαρκή ποσότητα σιδήρου βοηθάει στην αύξηση του αίματος.

Πιες χυμό αλόης

Ο χυμός αλόης καθαρίζει τις αρτηρίες και είναι αντιφλεγμονώδης. Είναι επίσης πλούσιος σε αμινοξέα, ένζυμα, χλωροφύλλη, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία ενισχύουν το αίμα.

Πιες πολύ νερό

Το αίμα αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από νερό και χρειάζεται νερό για να αναπληρώθεί.

Κόψε το κάπνισμα

Tο κάπνισμα ρυπαίνει το αίμα, όχι μόνον το περιβάλλον.

Επίλεγε φυτικά προϊόντα περιποίησης σώματος

Οι λοσιόν, οι κρέμες και τα καλλυντικά απορροφούνται απευθείας μέσω του δέρματος στο αίμα. Εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς περιέχουν τοξικά συστατικά τους δίνεις άμεση πρόσβαση στο αίμα σου. Βρες στο φαρμακείο φυτικά καλλυντικά ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου.

Σταμάτα να χρησιμοποιείς αποσμητικά χώρου

Αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα από επιβλαβή συστατικά που εισχωρούν στο αίμα μέσω της εισπνοής και απορρόφησης μέσω των κυψελίδων στους πνεύμονές ή μέσω του δέρματος. Περιέχουν συστατικά, ορμονικούς διαταράκτες (ουσίες τις οποίες έχει γεννήσει ο σύγχρονος πολιτισμός και συμπεριφέρονται σαν ορμόνες επηρεάζοντας όλον τον οργανισμό) και μεταλλαξιογόνους παράγοντες που βλάπτουν το γενετικό σου υλικό.

Δοκίμασε τη ρίζα της πικραλίδας

Η ρίζα της πικραλίδας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις συνθήκες του ήπατος καθαρίζοντας το αίμα. Η ρίζα της πικραλίδας μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί σε σούπες ή σε αφεψήματα.

Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που δημιουργούν αίμα και μειώνουν την αρτηριακή πλάκα.

Θέλεις να κάνεις κάτι μικρό για κάτι μεγάλο;

Η Ελλάδα είναι ανεπαρκής σε μονάδες αίματος, λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων αλλά και την εφαρμογή νέων χειρουργικών τεχνικών.

Γίνε εθελοντής αιμοδότης, ανταποκρίσου θετικά σε μία από τις αναρτημένες εκκλήσεις για αίμα ή δημιούργησε τη δική σου έκκληση για αίμα, ώστε να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει αναρτηθεί στην ανανεωμένη ιστοσελίδα bloode.org, έχεις και τη δυνατότητα να ενισχύσεις οικονομικά το έργο της κοινότητας Bloode. Απώτερος σκοπός της  οικονομικής αυτής ενίσχυσης είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα ολοένα περισσότερων ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Το Bloode είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από μια ομάδα νέων ανθρώπων με όραμα τη δημιουργία μίας ψηφιακής κοινότητας που θα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και να καλύψει τις ανάγκες για αίμα του πληθυσμού. Σήμερα διοργανώνει πλήθος δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας, ενημερωτικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ μέσω της ιστοσελίδας bloode.org δημοσιεύονται και ικανοποιούνται εκκλήσεις για αίμα.

#κάτιμικρόγιακάτιμεγάλο: Δεν κοστίζει και αξίζει!

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Pharmalista Healthy is the new beauty

1 comment

Σχολιάστε το...