Η αγάπη είναι καταστροφική για την υγεία σου, όπως λένε οι έρευνες;

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα αλλά η αγάπη είναι καταστροφική για την υγεία σου, λένε οι έρευνες. Ή μήπως όχι;

Διάβαζα πρόσφατα στο theconveration για τον μύθο της ρομαντικής αγάπης, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε το “άλλο μου μισό”. Ο μύθος δηλαδή του μισού. Και είναι μύθος, αφού όσο ψάχνουμε για το “άλλο μας μισό”, τα ποσοστά διαζυγίου αυξάνονται και πολλοί καταφεύγουν στην αναζήτηση της ιδανικής σχέσης μέσω του διαδικτύου. Τα ερωτικά μηνύματα, το sexting, η διαδικτυακή απιστία χρησιμοποιούνται ως αντίδοτο στη μοναξιά και στην έλλειψη οικειότητας. Στον κυβερνοχώρο, μπορούμε να είμαστε ό,τι και όποιοι θέλουμε. Η καλή πλευρά; Είναι κάτι που μας ευχαριστεί και μας βολεύει, μας βγάζει από τη δύσκολη κατάσταση να (απο)δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Η κακή πλευρά; Έχει ως αποτέλεσμα διάφορες συναισθηματικές (άγχος, απελπισία, θυμό, πόνο) και συμπεριφορικές αντιδράσεις (καυγάδες, διαζύγιο, κατάχρηση ουσιών, κατανάλωση φαγητού ή όχι). Η σχέση μεταξύ της πληγωμένης καρδιάς και της ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αϋπνία) και της σωματικής υγείας (εξάντληση) έχει αποδειχθεί από την επιστήμη ως καταστροφική.

η αγάπη είναι

Η αγάπη είναι καταστροφική ή ωφέλιμη για την υγεία σου;

Υπάρχει και το άσπρο και το μαύρο στην αγάπη. Τα οφέλη της αγάπης, τα οποία έχουν και αυτά αποδειχθεί από την επιστήμη, είναι αρκετά. Σου έχω λίστα για την αγάπη, η οποία:

1 Συμβάλλει στη μείωση του καρκίνου: Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα αργήσουν οι γιατροί να συνταγογραφήσουν ατμοσφαιρικό σεξ, ρομαντικές αποδράσεις, αγάπη και φροντίδα εκτός από δίαιτες χαμηλής χοληστερόλης.

2 Ενισχύει τον εγκέφαλο: Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

3 Μειώνει το στρες: Η σωματική επαφή, οι αγκαλιές και τα φιλιά, παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανακούφιση του στρες, επειδή συμβάλλουν στην παραγωγή της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης.

3 Μας δείχνει νεότερους: Λόγω της αυξανόμενης ροή αίματος στην επιδερμίδα, η αγάπη δίνει στα κύτταρα του δέρματός σου θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και σε δείχνει νεότερο. Καλό ε;

4 Προστατεύει την καρδιά: Λογικό αφού μειώνει και το στρες.

5 Αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

η αγάπη είναι

Αλλά, μια στιγμή, τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;

Άρα, τι είναι η αγάπη; Καταστροφική; Ωφέλιμη; Σε μπέρδεψα ε; Αν και έχουν γραφτεί ποιήματα, τραγούδια, ταινίες, τσιτάτα γι’ αυτό το θέμα, άπειρα, αμέτρητα, όλα αναζητούν, προσπαθούν να βγάλουν νόημα από την ασάφεια απεικονίζοντας συχνά την αγάπη με ένα στερεότυπο τρόπο: δυο μισά, που αναζητούν ο ένας τον άλλο για να βρουν την πλήρη, πρωτότυπη κατάστασή τους: το όλον. Κατά τον Πλάτωνα οι τέλειοι εραστές συνενώθηκαν και χωρίστηκαν σε δύο. Η αγάπη, λοιπόν, είναι η επιθυμία κάθε μισού να βρει το άλλο μισό που του λείπει. Όμως για μένα η αγάπη δεν είναι μισό. Είναι ένα ολόκληρο. Ο καθένας πρέπει να είναι ολόκληρος (και ολοκληρωμένος) όταν μπαίνει σε μία σχέση. Αν είναι μισός, τότε τα κουσούρια του κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα βγουν και αυτό θα φανεί προς τα έξω. (Να εύχεσαι να βγουν νωρίς…). Αλλά έχω κι άλλα τσιτάτα, από τη ζωή βγαλμένα, επί του θέματος:

Η αγάπη έχει να κάνει με εμάς, πώς μάθαμε να αγαπάμε, πώς έχουμε εξελιχθεί, ποιοι είμαστε και πως γινόμαστε όταν αγαπάμε.

Η αγάπη δεν είναι θυσία. Όχι. Η αγάπη είναι η ουσία που κάνει τα ασήμαντα να μοιάζουν σημαντικά.

Ακόμη κι αν καυγαδίσεις μαζί του/της η αγάπη είναι ενωτική δύναμη.

Η αγάπη έχει πολλές διαστάσεις. Μπορεί να είναι εκείνη η τέταρτη διάσταση που διαπερνά πλανήτες, γαλαξίες, χρονικές γραμμές που κυλούν με διαφορετικές ταχύτητες, και να ενώνει κάτι σημαντικό και τεράστιο, όπως η ανθρωπότητα και η ύπαρξη, με κάτι ασήμαντο και μικρό, όσο μία οικογένεια.

Η αγάπη είναι επικοινωνία. Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία τότε, Oh oh! Huston we have a problem.

Η αγάπη είναι χώρος. Αυτό που αφήνεις στον άλλον.

Η αγάπη είναι πρωινά Κυριακής, είναι φαγητό που μοιράζεσαι, είναι εκδρομές στο βουνό και διακοπές στη θάλασσα.

Η αγάπη είναι εκεί, ακόμη κι όταν εσύ είσαι “αλλού¨, ακόμη κι όταν ο χρόνος τα φθείρει όλα, ακόμη κι όταν έχεις απογοητευτεί.

Η αγάπη όταν είναι αληθινή είναι ανιδιοτελής. Ουσιαστική. Ατέρμονη.

Αν πιστεύεις και εσύ πόσο σημαντική είναι η αγάπη, αν θεωρείς ότι δεν σε καταστρέφει, αντιθέτως σε βοηθά να είσαι εσύ, αν θεωρείς πώς μόνο αυτή είναι που χρειάζεσαι στη ζωή σου, να σου θυμίσω και τους κυρίους, που στις 25 Ιουνίου του 1967, το τραγούδησαν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φίλίά (τονίζομαι παντού!)

Γραφικά: Νάνσυ Βλοντάκη

 

 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...