Αλήθεια, πόσος καφές είναι αρκετός για να χάσεις βάρος;

Μετά τους γιατρούς, οι πιο χρήσιμοι είναι οι μαιτρ σε καφετέριες ένα τυχαίο Σάββατο μεσημέρι…

Μεγάλη ανακάλυψη ο καφές ρε φίλε. Ναι. Και ας λένε οι ειδήμονες μην τον πιεις μόλις ξυπνήσεις γιατί δεν θα σε ξυπνήσει. Και μόνον που ξεκινάς τη διαδικασία να βάλεις νερό στο μπρίκι ή να πατήσεις το κουμπί της μηχανής και να αναδυθεί το άρωμά του ξέρεις ότι η μέρα σου μόλις ξεκίνησε. Και ξεκίνησε καλά! Θεωρώ πως είναι ελάχιστα τα πράγματα που δεν γιατρεύονται με έναν καφέ και έναν φίλο. Βέβαια ο καφές δεν είναι το φάρμακο για όλα, έτσι; Έχει και τα καλά του έχει και τα κακά του. Από τη μία μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και να μειώσουμε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να ενισχύσει τα προβλήματα καρδιάς.

Πρόσφατα όμως, αποδείχτηκε επιστημονικά ότι μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε και βάρος.

Μάλιστα διατυπώθηκε ως «θεραπεία για την παχυσαρκία» μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, και αποκάλυψε ότι σε ένα πείραμα στο οποίο οι ποντικοί έλαβαν μια ένεση καφεΐνης έχαναν βάρος και έτρωγαν λιγότερο. Όμως εμείς δεν είμαστε ποντίκια αλλά ένας καφές μπορεί να φανεί χρήσιμος, μία μέρα μεσημέρι που η ενέργειά σου έχει χτυπήσει στο πάτωμα…

Τώρα πραγματικά μπορεί ο καφές να μας αδυνατίσει;

Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί. Και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, ο καφές, ή μάλλον η καφεΐνη, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού κατά 3 έως 11%. Αυτό σημαίνει ότι η καφεΐνη συμβάλει στη λιπόλυση, όταν δηλαδή το σώμα ξεκινά να διασπά το λίπος για να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Δεύτερον, δίνει αυτή την απαραίτητη ώθηση ενέργειας. Δεν αυξάνει μόνον την πνευματική εγρήγορση, αλλά κάνει το ίδιο και για στις αθλητικές επιδόσεις. Ο φίλος μου ο Νάσος για παράδειγμα που τρέχει μεγάλες αποστάσεις πάντα χτυπά ένα καφεδάκι πριν βγει στον δρόμο.

Τέλος, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην καταστολή της όρεξης, καθώς ο καφές περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, βοηθά τον οργανισμό να αυξάνει την ινσουλίνη και επομένως μειώνει την επιθυμία για γλυκά. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι ο ντεκαφεινέ καταστέλλει την πείνα περισσότερο από τον κανονικό καφέ. Επομένως, ένας καφές ίσως και να σε εμποδίσει να φας εκείνα τα μπισκότα στη δουλειά. Θαύματα συμβαίνουν.

Πόσα φλιτζάνια μπορούν να σε αδυνατίσουν;

Αυτές τις ερωτήσεις καλό είναι να μην τις κάνεις αλλά αφού το έφερε η κουβέντα μπορείς να πιεις με ασφάλεια έως και τέσσερα μεγάλα φλιτζάνια την ημέρα, μην έχεις ενοχές. Καλό είναι ωστόσο να μην υπερβείς τα 400g καφέ την ημέρα. Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να κόψουν τον καφέ αλλά δεν υπάρχει λόγος αφού έχει οφέλη. Βέβαια μην ξεχνάς και τα μειονεκτήματα στην υπερβολική κατανάλωση, όπως η νευρικότητα και οι ταχυπαλμίες, αλλά αν πίνεις με τη ρέγουλα είσαι μια χαρά και μια (μη)τρομάρα!

Και τώρα το ερώτημα των χιλίων ευρώ: πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις με τον καφέ;

Αν κατεβάζεις τον άμπακο και τρως 5000 θερμίδες την ημέρα και με τους κουβάδες να πιεις καφέ δεν σώνεσαι! Λίγη γυμναστικούλα και καλή διατροφή θα βοηθήσουν επίσης. Τώρα το πόσες θερμίδες θα μπορούσες να χάσεις είναι δύσκολο να υπολογίσει κάποιος αφού κάθε σώμα είναι διαφορετικό και εξαρτάται από το πόσο ζυγίζει, τι ύψος έχει και πόση ενέργεια εξαντλεί, αλλά εάν είσαι ένα φυσιολογικά ενεργό άτομο μπορεί να κάψεις 150 με 200 θερμίδες την ημέρα. Κάποιος που κάθεται όλη μέρα μπορεί να κάψει περίπου 100 θερμίδες την ημέρα. Δεν είναι και άσχημο!

Ποιος καφές είναι ο καλύτερος;

καφές

Αυτός είναι καφές, ο καφές που φτιάχνει μόνος του ο Θύμιος.

Αυτός που τον πίνεις με παρέα! Αλλά οι περισσότεροι στιγμιαίοι καφέδες περιέχουν περίπου 80 γραμμάρια καφεΐνης, ενώ οι φρεσκοκαρβουδισμένοι 100 γραμμάρια. Ωστόσο, μια τεράστια διαφορά είναι ότι ο αλεσμένος καφές έχει περισσότερο κάλιο από τον στιγμιαίο, σχεδόν τον διπλάσιο, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλεις να αποφύγεις τα γλυκά σνακ το απογευματάκι, τότε ένας ελληνικός είναι η καλύτερη επιλογή. Και που θα πιεις τον καλύτερο ελληνικό καφέ; Ρώτησα το φίλο και συνάδελφο food editor Θύμιο Βούλγαρη και μου είπε: “σπίτι μου, τον φτιάχνω μόνος μου”. Έχει απαιτητικό ουρανίσκο αλλά μια επίσκεψη στον Θύμιο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...