Επαφή δέρμα με δέρμα: το φάρμακο για τα πρόωρα μωρά

Η αγκαλιά και η επαφή δέρμα με δέρμα είναι η καλύτερη θερμοκοιτίδα!

Η 17η Νοεμβρίου δεν είναι μόνον η επέτειος του Πολυτεχνείου. Είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Μια μέρα, την οποία δεν γνώριζα ότι υπήρχε μέχρι που γέννησα πρόωρα την κόρη μου Αριέττα. Μια μέρα στην οποία με σύστησε η φίλη και συνάδελφος Κέλλυ Σώκου, δημιουργός του εξαιρετικού site 31ebdomades.gr, που ασχολείται με την προωρότητα, τα πρόωρα μωρά αλλά και τους πρόωρα γονείς, και κάποια στιγμή είχα γράψει την ιστορία μου σε αυτό, όταν ήταν blog.

Η Γιόννα της Κέλλυς γεννήθηκε στις 31 εβδομάδες (εξού και το 31ebdomades), η Φαίδρα και η Νεφέλη της Μαίρης στις 26+ εβδομάδες, η Αριέττα μου γεννήθηκε την 34η+ εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, και μετά από όλα όσα είδα, δεν ήταν τόσο πρόωρη ώστε να χρειαστεί να δώσει αγώνα σε μια αποστειρωμένη MENN με αναπνευστήρες και μελωδίες του Μότσαρτ. Όμως στο θέμα της προωρότητας πιστεύω ότι εγώ ήμουν η πρόωρη. Πρόωρη μαμά, επειδή δεν κατάφερα να αφήσω σε κάποια θερμοκοιτίδα το γεγονός ότι δεν έφτασα στο τέρμα.

επαφή δέρμα
It was a Itsy Bitsy Teenie Weenie… 

Γιατί γέννησα πρόωρα;

Επειδή παρουσιάστηκε προεκλαμψία στον 7ο μήνα. Η προεκλαμψία σήμαινε τρία βασικά πράγματα: καραντίνα στο νοσοκομείο μέχρι να γεννήσω, καισαρική, πρόωρος τοκετός.

Με την καισαρική συμβιβάστηκα.

Ήταν η λύση που προτάθηκε στο πρόβλημα (κι όχι εκούσια επιλογή).

Με την καραντίνα κουράστηκα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που έμεινα στο νοσοκομείο και για αρκετές μέρες για παρακολούθηση. Τόσοι πολλοί άγνωστοι άνθρωποι, τόσες διαφορετικές νοοτροπίες, τόσες πολλές ώρες μόνη μου στον τοκογράφο, τόσες πολλές σκέψεις…. Δεν κατάφερα να λιποτακτήσω, όσο κι αν ικέτεψα.

Με τον πρόωρο τοκετό δεν συμφιλιώθηκα.

Χωρίς ένα ξαφνικό τίναγμα στην κοιλιά, ένα οξύ πονάκι στα πλευρά, ένα ενοχλητικό τράβηγμα στη μήτρα, μία ανεπαίσθητη έστω υγρασία στο εσώρουχό μου, ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ήρθε η ώρα να γεννήσω… Αρνιόμουν ότι την επομένη μέρα θα γεννούσα, το μετάφραζα δραματικά στο μυαλό μου ως “μου παίρνουν το παιδί”.

Με την επιλογή του νοσοκομείου δεν μετάνιωσα

Αποφάσισα να γεννήσω σε δημόσιο κι όχι σε ιδιωτικό. Κατόπιν έρευνας αγοράς επιλέχθηκε το Αττικόν επειδή είχε την πιστοποίηση «φιλικό προς βρέφη» και αποδείχτηκε ότι είχε εξαιρετικούς νοσηλευτές αλλά και ιατρικό προσωπικό. (Σήμερα δεν είμαι σίγουρη εάν θα το επέλεγα, τότε όμως ήταν καλή επιλογή). Το μωρό δεν μπήκε θερμοκοιτίδα, και ας ήταν 2 κιλά με το ζόρι. Δεν έμεινε μακριά μου σε έναν ξένο θάλαμο με άλλα μωράκια, ήταν δίπλα μου από την πρώτη ώρα, μετά τον τοκετό. Δεν τράφηκε με ξένο γάλα και ας έφτασε τα 1780 γραμμάρια τις πρώτες μέρες. Δεν του δόθηκε μπιμπερό αλλά σύριγγα, για να μην πάθει αυτό που λέμε «σύγχυση θηλής». Πέντε ml, 10ml, ένας αγώνας δρόμου να πιει έστω και ένα ml παραπάνω – ο λήθαργος της προωρότητας δε της επέτρεπε να τραφεί. Ακόμη κι όταν χρειάστηκε να μπει στη λάμπα για ένα 12ωρο, έφεραν το μηχάνημα στο δωμάτιο και η Αριέττα ήταν εκεί, μαζί μας, φορώντας τη μικροσκοπική της μάσκα (χωρίς τη μπέρτα).

 

επαφή δέρμα
Supergirl από κούνια!

Στο νοσοκομείο είχα την τύχη να γνωρίσω την Άννα Παπαδάκη. Μία υπέροχη γυναίκα, πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού. Ήρθε εκείνο το πρωινό που ήμουν αναστατωμένη και ανήμπορη, επειδή η μικρή μου δεν είχε τη δύναμη να θηλάσει. Έκλαιγα. Με καθησύχασε. Ακόμη και τώρα της οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που με βοήθησε, με καθοδήγησε με υπομονή στο πώς να θηλάσω και μου… συνταγογράφησε την αγκαλιά, την επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin ή kangaroo care), ως την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή. Το μωρό ήταν πάνω μου γυμνό, στο γυμνό μου σώμα, για αρκετές ώρες ενώ μου συνέστησε να το κουβαλάω σε sling ώστε να με νιώθει, να το ταΐζω ανάλογα με τις ορέξεις του κι όχι σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών. Και αυτή η φανταστική αγκαλιά, αυτή η επαφή δέρμα με δέρμα, αυτή η ζεστή αγκύλη ήταν που βοήθησε τη μικρή μας να μεγάλωσει και να ανθίσει.

Ποια είναι τα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα

Έτσι λοιπόν η δική μου λίστα για την επαφή δέρμα με δέρμα, φροντίδα καγκουρό (kangaroo care) – και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία – έχει ως εξής:

1 Μεταφέρει καλά βακτήρια και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Κατά τον φυσιολογικό τοκετό (όχι στην καισαρική), μεταφέρονται καλά βακτήρια από τη μητέρα στο νεογέννητο κατά το πέρασμά του από τον κόλπο. Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά να περάσουν τα αντισώματα από το θηλασμό και τα καλά βακτήρια από το δέρμα της μητέρας να αποικίσουν στο δέρμα του μωρού, ενισχύντας και χτίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό του σύστημα.

2 Ενισχύει το αναπνευστικό

Τα πρόωρα μωρά έχουν ανώριμο αναπνευστικό ενώ τείνουν να είναι επιρρεπή σε μια ποικιλία καρδιακών προβλημάτων. Η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να βοηθήσει!

3 Συμβάλλει στη θερμορύθμιση του σώματος

Το μωρό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί ζεστό μόλις γεννηθεί, γιατί η ικανότητά του να διατηρήσει σταθερή θερμοκρασία σώματος είναι μειωμένη τις πρώτες ώρες έως και ημέρες μετά τη γέννηση

4 Βοηθά στην αύξηση του βάρους

Οι ειδικοί λένε ότι η αγκαλιά και η επαφή δέρμα με δέρμα αυξάνει τις ευκαιρίες για θηλασμό. Έχει βρεθεί ότι οι μητέρες που γεννούν πρόωρα παράγουν γάλα πλουσιότερο από εκείνο των μητέρων που έχουν τελειόμηνα βρέφη. Το σώμα σου είναι σε θέση να εντοπίσει τις ανάγκες του μωρού σου!

5 Ανακουφίζει από τον πόνο

Η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να καλμάρει τα μωρά που πονάνε. Αυτό είναι χρήσιμο όταν το μωρό υποφέρει από κολικούς και πόνους οδοντοφυΐας. Έτσι, την επόμενη φορά που το μωρό σου πονάει, δοκίμασε μια ζεστή αγκαλιά και την παυσίπονη επαφή δέρμα με δέρμα.

6 Ηρεμεί το μωρό

Η ανθρώπινη αφή είναι παρηγορητική και η επαφή δέρμα με δέρμα έχει ως αποτέλεσμα πιο ήρεμα μωρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αγκαλιά μιμείται το ζεστό και άνετο περιβάλλον στη μήτρα της μητέρας. Αυτό μειώνει την παραγωγή ορμονών του στρες στα μωρά και τα ηρεμεί.

7 Συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι εγκέφαλοι των βρεφών που είχαν επαφή δέρμα με δέρμα με τις μαμάδες τους ωρίμασαν γρηγορότερα σε σχέση με τα μωρά που δεν είχαν επαφή δέρμα με δέρμα, ενώ παρουσίασαν καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη.

8 Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Τα μωρά χρησιμοποιούν τη γλυκόζη του αίματος για ενέργεια. Πριν από τη γέννησή τους, λαμβάνουν γλυκόζη μέσω του πλακούντα, μετά τη γέννησή τους την παίρνουν από το γάλα της μητέρας.  Όμως, τα πρόωρα μωρά παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τη γέννα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη νοητική λειτουργία του νεογνού, και απειλούν ακόμα και τη ζωή του προκαλώντας εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου του μωρού.

9 Ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ μητέρας /πατέρας και παιδιού

Η επαφή δέρμα με δέρμα ενισχύει τον δεσμό με το μωρό και μετριάζει ακόμη και την επιλόχειο κατάθλιψη. Κάνει το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Και όση περισσότερη ασφάλεια νιώθει τόσο λιγότερο κλαίει. Κάνει όμως και τη μαμά και τον μπαμπά να νιώθουν ασφαλείς. (Ρωτήστε μαμάδες που γέννησαν πρόωρα και πήραν τα παιδιά τους αγκαλιά μετά από 40 – 50 αλλά και 100 μέρες από τη ΜΕΝΝ).

επαφή δέρμα
Επαφή δέρμα με δέρμα, η σούπερ αγκαλιά!

Τι προσέφερε σ’ εμένα αυτή η θεραπευτική αγκαλιά, η επαφή δέρμα με δέρμα;

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου ως νέα μητέρα επειδή ένιωθα ότι παρείχα στο μωρό μου ουσιαστική φροντίδα και βίωσα με έναν υπέροχο τρόπο την εμπειρία της μητρότητας. Έκλεισε την… ψαλίδα της προωρότητας. Με βοήθησε να καταλάβω πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη φύση. Με έκανε να νιώσω πραγματικά μαμά.

Αυτό που ελπίζω -και εύχομαι- είναι στο άμεσο μέλλον όλες οι μαιευτικές κλινικές στην Ελλάδα να πάνε ένα βήμα μπροστά ενθαρρύνοντας, ενισχύοντας και εφαρμόζοντας αυτήν τη σπουδαία θεραπευτική μέδοθο, την επαφή δέρμα με δέρμα ή φροντίδα καγκουρό, στα πρόωρα μωρά. Χρειάζεται γνώση, χρειάζεται υποδομή και χρειάζεται δράση, γιατί στην προωρότητα χρειάζονται όλοι βοήθεια, μωρά και γονείς. Και όπως λέει και η φίλη μου η Κέλλυ “Κανείς γονιός μόνος του στην προωρότητα”.

 

 

 

 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...