Ποιο είναι το καλύτερο δωρεάν φάρμακο;

Tο γέλιο είναι πραγματικά το καλύτερο δωρέαν φάρμακο, χωρίς παρενέργειες. Και χωρίς συνταγή γιατρού!

Τα τελευταία τρία χρόνια η σχέση μου με το χιούμορ και την πραγματικότητα περνούσε κρίση. Υπήρχε πολύ άγχος. Έγιναν μεγάλες αλλαγές. Υπήρχε στεναχώρια, δύσκολοι αποχωρισμοί και ανησυχία για το μέλλον. Αλλά ξέρεις και τι άλλο υπήρξε; Γέλιο.

Tο ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, χωρίς παρενέργειες, που δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού, μπορώ να το εγγυηθώ. Γιατί με βοήθησε και τα αρνητικά να τα αμβλύνω και τα στενάχωρα να τα φωτίσω και τα ανησυχητικά να τα μειώσω.

Το κακό είναι ότι όταν χάνεις το χιούμορ σου σου στοιχίζει: χάνεις εμπειρίες, χάνεις τα θετικά συναισθήματα, χάνεις την αισιόδοξη οπτική σου. Αλλά όταν έχεις καλούς φίλους (τι τους θέλεις τους εχθρούς;) μπορεί να σε σώσουν από την οποιοδήποτε μιζεροκατάσταση έχεις αποφασίσει να πέσεις. Η καλή μου φίλη Βάσω Σωτηρίου πήρε στα χέρια της τη… νοσηλεία μου, προσκαλώντας με στην καλύτερη παράσταση stand up comedy της χρονιάς με τον Λάμπρο Φισφή (όπου κάναμε και μία συνέντευξη εδώμου είναι αδιανόητο να τον φανταστώ να κάνει οτιδήποτε άλλο στη ζωή του εκτός από το να είναι κωμικός). Αυτό κι αν ήταν τονωτική ένεση! Όλα τα συστατικά γέλιου, συμπυκνωμένα σε μία δίωρη stand up παράσταση, ήταν ό,τι χρειάζομουν για να θυμίσω στον εαυτό μου πώς «όλα διορθώνονται» και πως το «γέλιο μας κάνει καλό»! Κλισέ ξεκλισέ, οι γιαγιάδες και τα ημερολογιάκια τοίχου πάντα ξέρουν τι λένε.

Το γέλιο μπορεί να φαίνεται «αστείο πράγμα», κάτι που μας βγαίνει αβίαστα, χωρίς να το σκεφτόμαστε, κάτι που κάνουμε από τότε που είμασταν βρέφη. Απλά σκέψου πόσο συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τα μωρά να γελάσουν γαργαλώντας τας ή, κάνοντας αστείες γκριμάτσες και μπρρρρρ με τα χείλη τους, και πόσο ωραία νιώθουν, όταν τα χειλάκια του μωρού σχηματίζουν αυθόρμητα αυτή την υπέροχη, μικροσκοπική καμπύλη, και ας είναι και φαφούτικη. Πίστεψέ με καμία άλλη καμπύλη δεν σε ισιώνει τόσο γρήγορα όσο αυτή.

Καθώς μεγαλώνουμε, ένα γαργάλημα μπορεί να μην ικανό πάντα να μας κάνει να γελάσουμε, περνάμε σε πιο σύνθετα ερεθίσματα που προκαλούν γέλιο (ή, σε κάποιες ανεξήγητες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε κάτι καμένες κωμωδίες τύπου «Οι ήρωες με κολάν»). Γίνεται πιο βαθύ και έχει περισσότερα επίπεδα. Και ως ενήλικες, δεν έχουμε πια ανθρώπους από πάνω μας να μας κάνουν αστείες γκριμάτσες και μπρρρρρ με τα χείλη τους για να γελάσουμε, αλλά υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας που μας κάνουν να γελάμε: οι φίλοι μας.

Επειδή το γέλιο μας προσφέρει ένα διάλειμμα από τις άσχημες καταστάσεις της ζωής, μια ευκαιρία να ξεφύγουμε, ακόμα και για λίγα λεπτά, από τα άσχημα, και μας επιτρέπει να είμαστε ο αυθεντικός μας εαυτός, εδώ σου έχω μερικές συμβουλές για το καλύτερο δωρεάν φάρμακο και χωρίς παρενέργειες: το γέλιο και πώς να το ενισχύσεις.

 

 

1 Δώσε γέλιο (κατά το δώσε πόνο)!

Όσο πιο αυθεντικά χαμόγελα δώσεις, τόσα περισσότερα θα λάβεις. Το γράφει κάτω από μια πέτρα στο Δελχί.

2 #κλαίω

Τα καλύτερα δάκρυα είναι αυτά που σκάνε με τα γέλια.

3 Υποχρεωτική εκπαίδευση

Γέλα κάθε φορά που κάνεις ντους ή ανοίγεις την πόρτα του αυτοκινήτου σου, του ψυγείου, του υπνοδωματίου σου. Λέγεται ζέσταμα. Και είναι φίλος σου.

4 My style rocks

Το χαμόγελο είναι το ομορφότερο πράγμα που μπορείς να “φορέσεις”. Ακόμη κι αν δεν έχεις βάλει make up χαμογέλα, πιο όμορφη θα δείχνεις.

5 Γέλα όταν ξυπνάς!

Φέρε τα χέρια σου πάνω στους πνεύμονές σου καθώς εισπνέεις και γέλα καθώς εκπνέεις. (Κλεμμένο από τη γιόγκα αλλά δουλεύει και σε ενεργοποιεί.)

6 Γέλα όταν κάνεις πράγματα που δεν σου αρέσει να κάνεις.

Θα σε προστατέψει από την αρνητική σου διάθεση.

7 Χαμογέλα

Η πιο αποστομωτική απάντηση σε μια προσβολή είναι ένα χαμόγελο.

8 Γιατί να μην γελάς όταν περπατάς;

Ε, γιατί;

9 Χαμογέλα, τι σου ζητάνε;

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις έναν άνθρωπο να γελάει. Είτε πρόκειται για τον διπλανό σου στο γραφείο είτε για έναν άγνωστο στο μετρό. (Εντάξει, θα συμφωνήσω ότι μερικές φορές μπορεί να είναι τρομακτικό να βλέπεις κάποιον να γελάει συνέχεια μόνος του. Τι παίζει;).

10 Δώρο για σένα

Έχω μια φίλη στον Βόλο, τη Βασιλική, η οποία όταν αγοράζει κάτι για τον εαυτό της ζητά να της το τυλίξουν για δώρο. «Θα πάω σπίτι και θα πω, δώρο; Για μένα; Αχ! τι τυχερή που είμαι». Έτσι σκέφτομαι κάποιες φορές κι εγώ: το να γελάω είναι το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω στον εαυτό μου, και χωρίς περιτύλιγμα.

11 Γέλα με τον εαυτό σου

Δεν χρειάζεται να παίρνεις πολύ σοβαρά τα πράγματα στη ζωή. Πρώτον γιατί “όλα διορθώνονται”, μόνον η ασθένεια που δεν έχει θεραπεία. Δεύτερον γιατί όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή, δεν είναι πάντα τόσο σοβαρά όσο νομίζουμε ότι είναι. (Υπάρχει και το τσιτάτο: Μην παίρνετε τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Όπως και να ‘χει, κανένας δεν βγαίνει απ’ αυτήν ζωντανός). Όλοι κάνουμε ανόητα ή άβολα πράγματα και ένας από τους καλύτερους τρόπους να μετατραπεί ένα αρνητικό σε θετικό είναι να γελάσεις με αυτό.

12 Γέλα όταν κάνεις ανήσυχες σκέψεις

Ο αναμμένος θερμοσίφωνας και η ουρά ανθρώπων που περιμένει εσένα μπορεί να μετατρέψουν το στομάχι σου σε εμπόλεμη ζώνη. Για πες μου: και τι έγινε;

13 Κάνε παρέα με ανθρώπους που σε κάνουν να γελάς.

14 Γέλα όταν μιλάς στους άλλους.

Μπορεί να πάρεις και τη δουλειά, εάν περνάς από συνέντευξη.

15 Υποστήριξε τους stand-up comedians καλλιτέχνες

Έχεις πάει ποτέ σε παράσταση stand up comedy; Αν όχι, κλείσε θέση. Άμεσα. Αν θέλεις περισσότερο γέλιο στη ζωή σου, αυτό πρέπει να είναι νο1 στη λίστα σου. Η δουλειά αυτού του καλλιτέχνη στη σκηνή είναι να σε κάνει να γελάσεις. Ο μοναδικός του σκοπός είναι να σε κάνει να ξεκαρδιστείς. Δεν χρειάζεται κανένα εφέ, παρά μόνον ένα καλογραμμένο σενάριο. Και χάρισμα. Ο Φισφής το έχει. Και ο Χατζηπαύλου το έχει. Και άλλοι Έλληνες stand up comedians το έχουν. Κι εγώ, μερικές φορές, το μόνο που χρειάζομαι είναι μερικούς από αυτούς να με κάνουν να χάσω την αναπνοή μου από το νευρικό γέλιο. Εσύ;

 

 

Κατέβασε το pdf που έφτιαξε η Νάνσυ Βλοντάκη, όπως και όλα τα γραφικά, και κόλλησέ το στο ψυγείο. Όταν είσαι στις μαύρες σου δες τι καλό μπορεί να σου κάνει το γέλιο. Και δεν είναι αστείο!

Φίλιά (Μητρομάρα)!

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...