Το πιο ισχυρό όπλο κατά της οστεοπόρωσης δεν είναι το γάλα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης: Εσύ ακόμη γάλα πίνεις;

Νομίζεις ότι τρώγοντας ένα γιαούρτι για πρωινό, λίγο τυρί το μεσημέρι και ένα ποτήρι γάλα το βράδυ ξεμπέρδεψες με την υγεία των οστών σου; Συγνώμη που θα στο χαλάσω αλλά εάν έχεις περάσει τα 30 ίσως και να μην κάνεις κάτι παραπάνω για τα οστά σου. Και αυτό γιατί μπορεί να δουλεύεις 10 ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, να τρως αηδίες από τα delivery, να καπνίζεις και να πίνεις, να κατεβάζεις τους καπουτσίνο με το κιλό, να παραλείπεις το πρωινό σου… Σαφώς και η σωστή διατροφή αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της σκελετικής υγείας αλλά στην πρόληψη παίζει μεγάλο ρόλο να έχεις τραφεί σωστά στην παιδική σου ηλικία. Επομένως τι σου μένει; Μια απόφαση. Να αφήσεις κάτω το γάλα και να χρησιμοποιήσεις το πιο ισχυρό όπλο κατά της οστεοπόρωσης:

Την άσκηση.

Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε χιλιάδες έρευνες εδώ και εδώ και εδώ.

Η ιδέα λοιπόν είναι η εξής:

Γυμνάζεσαι και κάνεις λίγα βάρη. Στους μυς δημιουργούνται μικροσκοπικές τομές, ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες για να τις επιδιορθώσει ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Σε βάθος χρόνου έχεις:

δυνατά οστά + καλύτερη φυσική κατάσταση = καλύτερη υγεία και πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Απλό δεν είναι; Δεν είναι δα και ανώτερα μαθηματικά!

οστεοπόρωσης

Εμ, όχι, με το να κατεβάζεις τα μακιάτο λάτε με το κιλό δεν ενισχύεις τα οστά σου…

 

Και γιατί να γυμνάζεσαι;

Επειδή η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Η οστεοπόρωση μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα, εάν υπάρχουν διατροφικά προβλήματα, συστηματικά νοσήματα π.χ. μεσογειακή αναιμία, νεοπλασίες, λήψη κορτιζόνης κλπ.

Ωραία, αλλά ποια άσκηση προλαμβάνει την οστεοπόρωση;

Σου έχω τρεις βασικές προτάσεις, διάλεξε και πάρε, ανάλογα την ηλικία και τη διάθεσή σου:

1 Απλές αεροβικές ασκήσεις

Για παράδειγμα το περπάτημα (10.00 βήματα τη μέρα), το ελαφρύ τρέξιμο (λέγε με και jogging), το ποδήλατο, ο χορός (καραγκούνα και λάτιν δεκτά). Όλα αυτά για μισή με μία ωρίτσα, 4 – 7 φορές την εβδομάδα. Σου προσφέρουν καρδιο-αναπνευστικά οφέλη (δεν θα λαχανιάζεις όταν ανεβαίνεις σκάλες), διατηρούν ή βελτιώνουν τη φυσική σου κατάσταση (μπορεί να σε αδυνατίσουν κιόλας) αλλά κάνουν και μια συντήρηση της οστικής σου πυκνότητας, κάτι σαν καθημερινό ρεκτιφιέ δηλαδή.

2 Διατάσεις

Οι διατάσεις των μυών, δηλ. το γνωστό τέντωμα είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήσεις το σώμα σου ευλίγιστο σα χέλι. Η «επιμήκυνσή» τους τόσο κατά την προθέρμανση όσο και κατά την αποθεραπεία βοηθούν στο να παραμένει ο κορμός ευλύγιστος αλλά και όλα τα μέλη του σώματος. Έτσι, το σώμα σου θα είναι πάντα ικανό να δράσει πιο εύκολα σε μεγάλες τροχιές κίνησης, χωρίς πόνο, ή τραυματισμό και ενώ θα διατηρεί την καλή στάση του σώματος. Βάλε διατάσεις στο πρόγραμμα για 4-7 φορές την εβδομάδα και θα με θυμηθείς ή κάνε γιόγκα τέλος πάντων.

οστεοπόρωσης

Λέω να πάρω την yoga, εσύ;

 

Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης

Χωρίς άσκηση με βάρη αδυνατίζουν τα οστά όχι μόνον στις γυναίκες αλλά και στους άντρες, κάτι που σημαίνει περιπετειώδη γεράματα. Το ξέρω ότι είναι νωρίς να το σκέφτεσαι από τώρα αλλά τότε δε θα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να αλλάξει την κατάσταση. Τι ασκήσεις δηλαδή να κάνεις; Ασκήσεις που γίνονται με το ίδιο το βάρος του σώματός σου όπως π.χ. squats, push ups, pull ups κ.λπ., ή ασκήσεις με βαράκια, μηχανήματα και ασκήσεις εδάφους, οι οποίες βελτιώνουν τη σωστή στάση και την ισορροπία, που είναι απαραίτητα για την αποφυγή καταγμάτων από πτώσεις (το λες και επική τούμπα, σαβούρδα, ένα με τα πατώματα).

Και μια που μέρα είναι (20/10: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης) εσύ τι κάνεις για τα οστά σου;

Φίλίά (τονίζομαι παντού)

Φωτο.: pixabay, Φίλια Μητρομάρα

 

 

 

Pharmalista Healthy is the new beauty

Σχολιάστε το...